Δεν είστε μόνιμοι, τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό – Τσίπρας

Δεν είστε , τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό –

Δεν είστε μόνιμοι, τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό   Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ζήτσηε “Σκληρή δουλειά από όλους, με συλλογικότητα χωρίς ιδιοτέλεια”.

«Δεν είστε μόνιμοι, κανείς μας δεν είναι μόνιμος. Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό, εσείς καλείστε για ένα χρονικό διάστημα να τα στελεχώσετε» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν αντιστοιχεί στο δικό μας αξιακό και πολιτικό πλαίσιο και δεν θα γίνεται αποδεκτή» πρόσθεσε.

«Δεν έχετε χρόνο, πρέπει να βιαστείτε να παράξετε έργο, το οποίο θα κριθεί» συνέχισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «δεν πρέπει να λειτουργήσετε έχοντας στο μυαλό σας “ότι έχει ο Θεός”».

«Η αξιολόγηση θα είναι διαρκής και καθημερινή» τόνισε, επισημαίνοντας ότι σε έξι μήνες θα κληθούν όλοι οι υπουργοί να παρουσιάσουν έναν αναλυτικό απολογισμό.

Κάλεσε ακόμα τους υπουργούς να σταματήσουν τις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις.

«Σας επέλεξα για υπουργούς, όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές» τόνισε χαρακτηριστικά. «Mιλάει καλύτερα, όποιος μιλάει με το έργο του», επεσήμανε.

«Οφείλουμε να τιμήσουμε τη στήριξη και εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός μέσα σε επτά μήνες, πράγμα που μας γεμίζει με ευθύνες να ανταποκριθούμε και να φανούμε άξιοι της επιλογής να κυβερνήσουμε, να φέρουμε τις αναγκαίες τις αλλαγές, τομές και που έχει ανάγκη ο τόπος για να ανασάνει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ευθύνη μας είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ώστε σε 4 να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών με πρόσημο προστασίας των πιο αδύναμων» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το οικονομικό παραγωγικό μοντέλο που θα εφαρμόσει η , τονίζοντας ότι θα στηρίζεται στο σεβασμό και προστασίας της εργασίας και στην αναδιανομή των βαρών. Είπε επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία, στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων των Ελλήνων.

«Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό» είπε ο Πρωθυπουργός, «απαιτείται, αποκατάσταση ομαλότητας ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.»

Τόνισε ότι υπάρχει η υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή. Στο πλαίσιο αυτό άμεση προτεραιότητα είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους και για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Να μη χάσουμε ούτε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και να μην επιτρέψουμε αδιέξοδες πολιτικές ακραίου νεοφιλελευθερισμού» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε επίσης στα ανοιχτά πεδία: κόκκινα δάνεια, ρύθμιση αγοράς εργασίας, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέο ταμείο δημόσιας περιουσίας, διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της και των Δικτύων και ενεργοποίηση ισοδύναμων για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

«Προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Άμεσα θα προωθηθούν για ψήφιση νομοσχέδια που άφησε ώριμα η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της Βουλής άμεσα θα ψηφιστούν το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα παιδείας, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.

«Στην υγεία πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας και πρέπει να βάλουμε ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να αποτελέσει μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, μια μεταρρύθμιση εμβληματική για την ελληνική κοινωνία» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι και η παρέμβαση μας στα ζητήματα της παιδείας και της έρευνας» πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε πρώτιστη ανάγκη «να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό μας και να αφήσουμε το στίγμα με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει παθογένειας και δυσλειτουργίες».

«Θα συστήσουμε τρεις βασικούς κύκλους κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού. Κύκλους διυπουργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

– Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.

– Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

– Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες. «Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό: «Έχουμε μια κρίση μέσα στην κρίση. Οι προσφυγικές ροές κρίνουν και το χαρακτήρα της Ευρώπης. Αλληλεγγύη όμως σημαίνει να μοιραζόμαστε και την ευθύνη. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, σήμερα στην Ευρώπη υψώνονται νέα τείχη.»

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: