Μπαράζ διπλωματικών προσπαθειών για να εκτονωθεί η ρωσοτουρκική κρίση

Μπαράζ διπλωματικών προσπαθειών βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση που ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.Για πρώτη φορά από την εποχή του κορεατικού πολέμου, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, εν προκειμένω η Τουρκία, κατέρριψε ρωσικό, μαχητικό αεροπλάνο. Το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό, φορτίζει επικίνδυνα τη διεθνή ατμόσφαιρα και απειλεί να ναρκοθετήσει εν τη γενέσει τους τις προσπάθειες αμοιβαίας προσέγγισης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν και Ομπάμα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης» μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ανακοίνωσε τη νύκτα η τουρκική Προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο Προέδρους.

«Συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προν την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

ΝΑΤΟ:«Διπλωματία και αποκλιμάκωση της κατάστασης»

συνέστησε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές τους, για να επιλύσουν το ζήτημα. «Έχουν ήδη υπάρξει επαφές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και θα θέλαμε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενημερώθηκε από τον Τούρκο πρέσβη για τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ τόνισε ότι μίλησε ο ίδιος με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Έχω εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι είναι αλληλέγγυοι με την Τουρκία και στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητά της. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορά του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρίφθηκε από την Τουρκία χθες χτυπήθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας μετά από μια πρόσκαιρη εισβολή του τουρκικού εναέριου χώρου, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς, σε συνθήκες ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε ανίχνευση της θερμικής υπογραφής του μαχητικού.

Action24.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: