Μπάιντεν: Ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που τίμησε την επέτειο από τη ρατσιστική σφαγή της Τάλσα

«Ήρθα εδώ για να βοηθήσω να σπάσει η σιωπή, διότι στη σιωπή, οι πληγές βαθαίνουν»

Τη διαφορά έκανε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε σχέση με τους προκατόχους του. O Δημοκρατικός Tζo Μπάιντεν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που τίμησε την επέτειο από τη ρατσιστική σφαγή της Τάλσα μια από τις πιο μελανές σελίδες της αμερικανικής ιστορίας.

Έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων μαύρων που ζούσαν στην ακμάζουσα συνοικία Γκίνγουντ, ο Μπάιντεν επισκέφθηκε την πόλη της Οκλαχόμα, που πριν από εκατό βάφτηκε με το αίμα αθώων Αφροαμερικανών.

«Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η ιστορία αυτού που έλαβε χώρα εδώ, λεγόταν σιωπηλά, καλυμμένη από σκοτάδι. Αλλά απλά και μόνο επειδή η ιστορία είναι σιωπηλή, δεν σημαίνει ότι δεν συνέβη. Και ενώ το σκοτάδι μπορεί να κρύψει πολλά, δεν διαγράφει τίποτα. Δεν διαγράφει τίποτα. Μερικές αδικίες είναι τόσο φρικτές, τόσο τρομερές, τόσο οδυνηρές, που δεν μπορούν να θάβονται ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν οι άνθρωποι», είπε και πρόσθεσε: «Ήρθα εδώ για να βοηθήσω να σπάσει η σιωπή… Διότι στη σιωπή, οι πληγές βαθαίνουν».


Στις 31 Μαίου του 1921, μία ομάδα λευκών Αμερικανών, οργανωμένων κυρίως στη Κου Κλουξ Κλαν, λεηλάτησε και έκαψε τη συνοικία Γκρίνγουντ, αποκαλούμενη ως και «Μαύρη Γουόλ Στριτ».

Ήταν η πλουσιότερη γειτονιά Αφροαμερικανών στη χώρα. Οι δράστες σκότωσαν περίπου 300 ανθρώπους. Πολλοί από τους επιζώντες υποχρεώθηκαν από την Εθνική Φρουρά να παραμείνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πολλά αρχεία από το περιστατικό καταστράφηκαν.

Μερικοί πολίτες πάντως ελπίζουν σε αποζημιώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μία από τις χειρότερες σφαγές Αφροαμερικανών από λευκούς, οργανωμένους κυρίως στην Κου Κλουξ Κλαν, «θάφτηκε» ειδησεογραφικά και καταγράφηκε στα αμερικανικά βιβλία ιστορίας μόλις το 1997, όταν συγκροτήθηκε κρατική επιτροπή για να διερευνήσει την υπόθεση.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: