Μπάιντεν: Aποκλείει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο «για την ώρα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι οι ένοπλες δυνάμεις του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν χρειάζονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 στον πόλεμο με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας πως αποκλείει την αποστολή στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία επί του παρόντος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

«Δεν χρειάζεται F-16 τώρα. Το αποκλείω για την ώρα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στον παρουσιαστή του ABC News Ντέιβιντ Μιούιρ ότι ήταν «μεγάλο λάθος» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη μείωσης πυρηνικών όπλων New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο το τελευταίο σύμφωνο που ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

“Είναι μεγάλο λάθος να το κάνει αυτό. Όχι πολύ υπεύθυνο. Αλλά δεν διαβάζω ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή κάτι παρόμοιο”, είπε ο Μπάιντεν σε συνεντευξή του λίγο πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START, που υπογράφηκε για πρώτη φορά το 2010 και παρατάθηκε το 2021, η οποία εφαρμόζει ανώτατα όρια στον αριθμό των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσει κάθε χώρα και επιθεωρήσεις πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι ανέστειλε προσωρινά τη συμμετοχή στη συμφωνία λόγω της υποστήριξης από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η οποία αποκρούει τη βάναυση εισβολή της Μόσχας για περίπου ένα χρόνο .

Ο Πούτιν επέμεινε ότι η Ρωσία δεν αποχωρεί εντελώς από τη συμφωνία και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το ανώτατο όριο των πυρηνικών όπλων θα εξακολουθήσει να γίνεται σεβαστό. Ωστόσο, η απόφαση αυτή απογοήτευσε την Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την Τρίτη να την αποκάλεσε «βαθιά ατυχή και ανεύθυνη».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: