Απειλή για νέα κρίση ρευστότητας όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια νέα κρίση ρευστότητας, κάτι που για να συμβεί απαιτείται το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης το συντομότερο δυνατόν. Στόχος ήταν να κλείσει στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, κάτι τέτοιο όμως φαντάζει ανέφικτο με τα δεδομένα που υπάρχουν.

Για τους θεσμούς η διαπραγμάτευση πάει «πακέτο», δηλαδή αξιολόγηση και ρύθμιση χρέους συνδέονται με τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και στο Δημοσιονομικό. Άλλωστε όλα αυτά είναι παράγοντες της ίδιας εξίσωσης. Από την πλευρά τους μάλιστα οι πιστωτές εργάζονται για την επίλυση της εξίσωσης χωρίς την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας. ΔΝΤ και ESM κατά κύριο λόγο ανταλλάσσουν προτάσεις, στοιχεία και πληροφορίες για το πώς μπορεί να υπάρξει μια λύση που να είναι κοινά αποδεκτή.

Η βάση της συζήτησης έγινε γνωστή από το άρθρο του Πόλ Τόμσεν, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Με την επιστολή του ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Ταμείου. Για να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως επιθυμεί το Βερολίνο, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του, παράμετρος που για να εξασφαλισθεί σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν ασφαλή πλεονάσματα.

Όπως τόσο οι θεσμοί αλλά και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτείται η μείωση των μελλοντικών δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος. Το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τον σκόπελο του ασφαλιστικού και να πείσει τους συνταξιούχους να δεχθούν νέες μειώσεις, αποτελεί ένα αναπάντητο ως τώρα ερώτημα το μόνο βέβαιο είναι πάντως πως η αξιολόγηση δεν θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: