Αναζητείται νέος πρωθυπουργός μετά την παραίτηση Ζάεφ – Στήριξη στον κυβερνητικό συνασπισμό από τα πέντε κόμματα

Τα πέντε κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) έκαναν γνωστό πως δεν αποσύρουν την υποστήριξή τους, εμμένοντας στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας

Αρραγής φαίνεται πως παραμένει ο κυβερνητικός συνασπισμός στα Σκόπια, υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), παρά την βαριά ήττα που υπέστη στον Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Τόσο το αλβανικό κόμμα DPA του Μεντουχ Θάτσι, όσο και τα μικρότερα DPA, NSDP, DOM και LDP, ανακοίνωσαν την Δευτέρα πως παραμένουν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, που πλέον καλείται ν’ αποφασίσει για το πρόσωπο που θ΄ αναλάβει νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Με δηλώσεις του οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, επανέλαβαν την υποστήριξη τους στη σημερινή πλειοψηφία, απορρίπτοντας το αίτημα του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Ήταν αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν θέλουν να μιλήσουν για τη νομιμότητα της κυβέρνησης, θυμίζω πως εξελέγη με πολύ περισσότερες ψήφους από την αντιπολίτευση», δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DPA Μεντουχ Θάτσι στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου πως παραιτείται από τη θέση του πρωθυπουργού και από την ηγεσία του SDSM, τονίζοντας πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος σήμερα συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις.

Συνολικά κατά τον Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών κρίθηκαν 44 δήμοι, με σημαντικότερο τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων (700.000 κάτοικοι), στον οποίο η υποψήφια Ντανέλα Άρσοφσκα, ανεξάρτητη αλλά υποστηριζόμενη ανοικτά από το VMRO-DPMNE, επικράτησε με διαφορά 14 εκατοστιαίων μονάδων του απερχόμενου δημάρχου των Σκοπίων και εκ νέου υποψηφίου του SDSM, του Πέτρε Σιλέγκοφ.

Το VMRO-DPMNE επικράτησε ακόμη σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Μοναστήρι και στην Οχρίδα, ενώ στο Κουμάνοβο, τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, επικράτησε ο μη επίσημος υποψήφιος του SDSM.

Στο αλβανικό πολιτικό στρατόπεδο, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, υπέστη επίσης βαριά ήττα στον μεγαλύτερο «αλβανικό» δήμο της χώρας: στο Τέτοβο, όπου η υποψήφια του Τεούτα Αρίφι ηττήθηκε από τον αρχηγό του μικρότερου συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος BESA, τον Μπιλάλ Κασάμι..

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: