Αναβάλλεται η επίσκεψη των δανειστών, ζητούν νέο "ψαλίδι" στις συντάξεις

Δεν θα έρθουν σήμερα οι θεσμοί όπως αναμενόταν καθώς ζητούναν λεπτομερή και κοστολογημένα στοιχεία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την πλευρά του το τελευταίο τριήμερο υποστήριξε ότι εξασφάλισε την υποστήριξη των Ευρωπαίων ομολόγων του στο πλαίσιο της διυπουργικής του ΟΟΣΑ.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές και το ΔΝΤ ετοιμάζονται να σκληρύνουν τη στάση τους απαιτώντας επιπλέον «κούρεμα» όλων των συντάξεων και στα εφάπαξ.
Οι νέες απαιτήσεις που προβάλλουν είναι η βασική σύνταξη να κατέβει στα 360 ευρώ από 384 ή εναλλακτικά να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500). Επιμένουν επίσης στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της ενώ θέτουν αιφνιδίως και θέμα εφάπαξ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, αν οι δανειστές δεν αποδεχθούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση έχει plan b, δηλαδή νέα πρόταση για το ασφαλιστικό προκειμένου να προστατέψει τις κύριες συντάξεις ενώ θα ζητήσει την παρέμβαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επισημαίνοντας ότι οι εμμονές των δανειστών για περικοπές προκαλούν περαιτέρω «φτωχοποίηση» των συνταξιούχων.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων (που συνεδριάζει σήμερα) με κατεπείγουσες διαδικασίες (γιατί φθάνει η ώρα της αξιολόγησης) θα προτείνει ελαφρύνσεις για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες και εξορθολογισμό του συστήματος εισφορών για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: