Αυτόματοι συμψηφισμοί ΕΝΦΙΑ – φόρου εισοδήματος

7,4 εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται πως θα είναι έτοιμα για ανάρτηση στο Taxisnet την επόμενη εβδομάδα. Αμέσως μετά, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζεται να προχωρήσουν κεντρικά σε συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη για ΕΝΦΙΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φετινές εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προσεγγίζουν τα 240 εκατ. ευρώ και έξι στους δέκα φορολογουμένους με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή που δικαιούνται.

Φέτος, δεν θα επαναληφθεί το περσινό σκηνικό με τις ατελείωτες ουρές στις Εφορίες προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γλιτώσουν από τον ΕΝΦΙΑ όσο περίμεναν να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι επιστροφές φόρων. Στην Εφορία τους για να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού, θα πρέπει να σπεύσουν μόνο οι σύζυγοι, στον βαθμό όπου ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί ΕΝΦΙΑ.

Τον Ιούλιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιτάχυνε δραστικά τις επιστροφές φόρων, δίνοντας όμως προτεραιότητα σε επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ. Δεν ισχύει το ίδιο για τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία η αναμονή αποδεικνύεται σε ορισμένες περιπτώσεις πολύμηνη, ακόμα κι αν δεν τίθεται ζήτημα συμψηφισμών.

Το Δημόσιο οφείλει συνολικά 1,252 δισ. ευρώ επιστροφές φόρου (936 εκατ. ευρώ σε άμεσους και 156 εκατ. ευρώ σε έμμεσους) σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον μήνα Ιούνιο. Επιστροφές φόρου και πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου (συνολικά πάνω από 5 δισ. ευρώ) θα πρέπει να επιταχυνθούν δραστικά τους επόμενους μήνες προκειμένου να μη δημιουργηθούν προσκόμματα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Να αναφέρουμε ότι ο όρος που έχουν βάλει οι δανειστές είναι πως για κάθε δύο ευρώ εξοφλήσεων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από τις δόσεις του προγράμματος θα πρέπει το Δημόσιο να συνδράμει με ένα ευρώ για τον ίδιο σκοπό προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: