Αυτά είναι τα 10 πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο

Λένε ότι το αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο μέσο μαζικής μεταφοράς, τα αεροδρόμια που θα δείτε σε αυτό το άρθρο, όμως, εξακολουθούν να προκαλούν τρόμο τους ανθρώπους.

Όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλη απόσταση, το ταξίδι με αεροπλάνο είναι ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος να φτάσουμε στον προορισμό μας. Το πρόβλημα όμως με αυτού του είδους το ταξίδι, είναι ότι οι διάδρομοι των αεροδρομίων δεν βρίσκονται πάντα στην πιο ιδανική τοποθεσία. Αυτό σημαίνει ότι οι πιλότοι πρέπει να είναι έμπειροι και να προσγειώνονται με άνεση σε “δύσκολους” διαδρόμους. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τα 10 πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο.

#10: Αεροδρόμιο Lukla — Νεπάλ

-Η “αφετηρία” του Everest-

Το αεροδρόμιο Lukla στο Νεπάλ, εξυπηρετεί κυρίως όσους επισκέπτονται το Έβερεστ. Το αεροδρόμιο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά, ενώ επικίνδυνο είναι και το πολύ μικρό μήκος του διαδρόμου. Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το αεροδρόμιο είναι πολύ, πολύ μικρό. Δεν υπάρχουν φώτα και μικρή ηλεκτρική ισχύς, οπότε η προσγείωση σε συνθήκες που δεν είναι τέλειες γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Επίσης, δεν υπάρχουν ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή.

Χτισμένο σε υψόμετρο 2.900 μέτρα, το Lukla αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά αεροδρόμια του κόσμου, αφού από τη μία πλευρά προβάλλουν τα πανύψηλα βουνά και από την άλλη, ο χαώδης γκρεμός. Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη που το επισκέπτονται είναι ιδιαίτερα μικρά και δεν μπορούν να μεταφέρουν πολλούς επιβάτες καθώς το Lukla δε διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές για να φιλοξενήσει μεγάλα αεροσκάφη.

#9: Αεροδρόμιο Courchevel — Γαλλία

-Στο χείλος του γκρεμού-

Το εν λόγω βίντεο με μια προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Courchevel είχε γίνει viral, καθώς έχει έναν πάρα πολύ σύντομο διάδρομο. Και όχι μόνο αυτό. Ο πλακόστρωτος διάδρομος έχει κλίση προς τα κάτω 18,5% γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την απογείωση. Στην ήδη μεγάλη δυσκολία της προσγείωσης έρχεται να προστεθεί και το ότι ο διάδρομος είναι χτισμένος ακριβώς στις Άλπεις όπου οι πιλότοι πρέπει να πετάξουν μέσα από μια στενή κοιλάδα, ακόμη και να προετοιμαστούν για κάθοδο. Εάν τα αεροσκάφη δεν κερδίσουν αρκετή ταχύτητα μέχρι το τέλος του διαδρόμου, απλώς πετούν από την άκρη ενός γκρεμού, ελπίζοντας για το καλύτερο.

#8: Αεροδρόμιο Toncontin — Ονδούρα

-Πραγματική πρόκληση-

Από ό,τι έχετε καταλάβει, η προσγείωση σε αεροδρόμια που βρίσκονται σε βουνά είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το ίδιο ισχύει και για το αεροδρόμιο Toncontin. Προκειμένου τα αεροπλάνα να προετοιμαστούν για την κάθοδο, πρέπει να κάνουν μια γρήγορη στροφή 45 μοιρών για να φτάσουν στον διάδρομο σε μια κοιλάδα. Έπειτα, τα αεροπλάνα πρέπει να πέσουν γρήγορα σε υψόμετρο, με μεγάλη προσοχή. Το μεγάλο υψόμετρο κάνει τις πτήσεις προς αυτή την πόλη μια πραγματική πρόκληση.

#7: Αεροδρόμιο Princess Juliana — Καραϊβική

-Απόσταση αναπνοής-

Το αεροδρόμιο Princess Juliana βρίσκεται στο νησάκι Άγιος Μαρτίνος της Καραϊβικής και ο διάδρομος προσγείωσης είναι εξωφρενικά μικρός, με μήκος που μετά βίας φθάνει τα 2.180 μέτρα. Όταν τελειώνει ο διάδρομος ακολουθούν μια σειρά από απόκρημνα βράχια και μια ιδιαίτερα ταραγμένη θάλασσα. Έτσι, οι πιλότοι επιχειρούν μια ιδιαίτερα προσεκτική προσγείωση σε πολύ χαμηλές ταχύτητες πραγματοποιώντας προσγειώσεις που θυμίζουν ταινία περιπέτειας. Ή, καλύτερα, θρίλερ.

#6: Αεροδρόμιο Paro — Μπουτάν 

-Στα απόκρημνα Ιμαλάια-

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο κατατάσσεται συνεχώς στα πιο επικίνδυνα του κόσμου, με μόνο οκτώ πιλότους να έχουν τα προσόντα να προσγειωθούν στον εν λόγω διάδρομο. Μάλιστα, μέχρι τον Ιούλιο του 2011, μόνο μία αεροπορική εταιρεία, η «Druk Air», επιτρεπόταν να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο.  Βρίσκεται ανάμεσα στα απόκρημνα βουνά των Ιμαλαΐων και θεωρείται ότι είναι το πιο επικίνδυνο στον κόσμο. Το αεροδρόμιο Paro, βρίσκεται 2,7 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και περιβάλλεται από απότομες πλαγιές αγγίζουν τα 5.500 μέτρα υψόμετρο. Ο διάδρομος έχει μήκος μόλις 1,982 μέτρα — ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο. Οι ισχυροί άνεμοι που στροβιλίζονται μέσα από τις κοιλάδες συχνά προκαλούν σοβαρές αναταράξεις. Οι επιβάτες που έχουν ταξιδέψει προς το αεροδρόμιο, έχουν περιγράψει την προσγείωση ως «τρομακτική».

#5: Αεροδρόμιο Gibraltar — Γιβραλτάρ 

-Ο δρόμος που τέμνει τον διάδρομο-

Αυτό είναι ίσως το πιο ακραίο αεροδρόμιο στη Νότια Ευρώπη. Ενώ αυτός ο διάδρομος δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος για προσγείωση, ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του σχεδιασμού το καθιστά απίστευτα επικίνδυνο. Ο κεντρικός δρόμος στην περιοχή, η Λεωφόρος Winston Churchill, τέμνει το διάδρομο και πρέπει να κλείνει όταν ένα αεροπλάνο πρέπει να προσγειωθεί. Υπάρχει ένα φανάρι στο δρόμο που λέει στους οδηγούς πως πρέπει να σταματήσουν, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ επικίνδυνο.

#4: McMurdo Air Station — Ανταρκτική

-Προσγείωση στον πάγο-

Δεν ταξιδεύουν και πολλοί άνθρωποι στην Ανταρκτική, πράγμα που σημαίνει ότι η αερολιμενική υποδομή έχει σημαντικές ελλείψεις. Αυτός ο διάδρομος δεν είναι ιδιαίτερα σύντομος, αλλά είναι κατασκευασμένος από ψιλοκομμένο πάγο που μπορεί να προκαλέσει την εκτροπή των αεροπλάνων εάν η προσγείωση δεν είναι τέλεια. Μερικές φορές, οι πιλότοι πρέπει να χρησιμοποιούν εξοπλισμό νυχτερινής όρασης για να προσγειωθούν καθώς η περιοχή «ζει κυρίως στο σκοτάδι» όλη την ημέρα.

#3: Αεροδρόμιο Madeira — Πορτογαλία

-Χωρίς αρκετό χώρο-

Στο αεροδρόμιο Madeira, η λωρίδα προσγείωσης βρίσκεται μεταξύ απότομων βράχων και των ακτών του ωκεανού. Οι πιλότοι απλά δεν έχουν αρκετό χώρο για προσγείωση. Όταν σχεδιάστηκε ένα σχέδιο επέκτασης, οι σχεδιαστές είδαν ότι η μόνη επιλογή ήταν να κατασκευαστεί μια σειρά πλατφορμών σε ένα τεχνητό νησί που εκτείνεται από τον τρέχοντα διάδρομο.

#2: MCAS Futenma — Οκινάουα  

-Το χειρότερο της Ασίας-

Αυτό το αεροδρόμιο βρίσκεται στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο. Η περιοχή είναι στρατηγικά σημαντική για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος αποτελεί μέρος του λόγου για τον οποίο διατηρεί τη λειτουργία του. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα αεροδρόμια στην Ασία και είναι πρόβλημα για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες.

#1:  Αεροδρόμιο Narsarsuaq, Γροιλανδία

-Τόσο όμορφο, όσο και επικίνδυνο-

Το αεροδρόμιο είναι τόσο όμορφο όσο είναι και επικίνδυνο. Η έντονη αναταραχή κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης είναι αναπόφευκτη, ενώ σε περίπτωση ισχυρών ανέμων η κατάσταση χειροτερεύει. Να αναφέρουμε ότι δεν επιτρέπονται στα αεροπλάνα να φεύγουν ή να φτάνουν όταν νυχτώνει.

viral

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: