Αντιδρά η Μόσχα για το πλαφόν – Επίσκεψη Πούτιν στα «Κατεχόμενα» της Ουκρανίας

Κατηγορηματικά αντίθετη βρίσκει την Μόσχα η κοινή απόφαση Ευρωπαϊκής Ένωσης, G7 και Αυστραλίας να επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, προκειμένου να μπλοκάρουν την μαζική ροή εσόδων προς τα ρωσικά ταμεία. Παρά τις μακρόσυρτες διαβουλεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν ένα χρόνο, η σύμπνοια που καταγράφηκε τελικά για το πλαφόν, έχει ωθήσει το Ρώσο Πρόεδρο «στα σχοινιά», εκβάλλοντας την οργή του στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί αυτοπροσώπως τμήματα της Ουκρανίας που κήρυξε ως προσαρτημένα στη Ρωσική Ομοσπονδία «σε εύθετο χρόνο», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. «Σίγουρα θα συμβεί σε εύθετο χρόνο, επειδή είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, με την Μόσχα να επιχειρεί έναν θετικό αντιπερισπασμό.

Υπενθυμίζεται ότι δύο μήνες πριν, στις 5 Οκτωβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, διεκδικώντας de facto αναγνώριση ως ρωσικό έδαφος τις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Η πρόθεση του Ρώσου Προέδρου να μεταβεί στην «κατεχόμενη» Ουκρανία συμβαδίζει με την πολιτική απόφασή του, δηλαδή ότι “δεν θα δεχτεί” ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο. Την ίδια ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναλύει πώς να απαντήσει, ανέφερε το Κρεμλίνο, ως αντίμετρο στη συμφωνία των δυτικών δυνάμεων με στόχο τον περιορισμό μιας βασικής πηγής χρηματοδότησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο κ. Πεσκόφ αποκάλυψε ότι η Μόσχα είχε προετοιμαστεί αναφορικά με το ενδεχόμενο ανακοίνωσης ανώτατων τιμών από την Ομάδα των G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. “Δεν θα δεχθούμε αυτό το ανώτατο όριο”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με τον ίδιο. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία θα προβεί σε ταχεία ανάλυση της συμφωνίας και θα απαντήσει μετά από αυτό, ανέφερε το RIA.

Στο ενδιάμεσο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που εφαρμόζουν το ανώτατο όριο, μια στάση που επιβεβαίωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Μόσχας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σε χθεσινές αναρτήσεις του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Από φέτος η Ευρώπη θα ζει χωρίς ρωσικό πετρέλαιο», είπε.

Επιπλέον, το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν θαλάσσιο ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά θα απαγορεύσει στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωλείται για λιγότερο από 60 δολάρια. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει την αποστολή ρωσικού αργού με τιμές πάνω από το ανώτατο όριο, ακόμη και σε χώρες που δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας. Εν τω μεταξύ, το ρωσικό αργό Urals διαπραγματεύτηκε περίπου στα 67 δολάρια το βαρέλι προχθές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι το ανώτατο όριο θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. «Με τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται ήδη και τον προϋπολογισμό της να είναι ολοένα και πιο περιορισμένος, το ανώτατο όριο τιμών θα περιορίσει αμέσως τη σημαντικότερη πηγή εσόδων του (προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν», δήλωσε η Αμερικανίδα Υπουργός.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: