Έκκληση για κατάπαυση του πυρός ώστε να φτάσει βοήθεια στη Συρία

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός ώστε να φτάσει βοήθεια στη Συρία

Οι επικεφαλής υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ και της ΕΕ απηύθυναν την Τετάρτη έκκληση για μια «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στην , ώστε να… επιτραπεί στις αυτοκινητοπομπές των ανθρωπιστικών οργανώσεων να μεταφέρουν βοήθεια στις περιοχές στις οποίες δεν μπορούν να φτάσουν τα μέλη των υπηρεσιών αρωγής.

Οι αξιωματούχοι κάλεσαν όλες τις πλευρές στον συριακό πόλεμο να επιτρέψουν την ελεύθερη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, σημειώνοντας ότι η βοήθεια δεν θα πρέπει να τελεί υπό την ομηρεία πολιτικών ή στρατιωτικών κινήτρων.

Χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στην Συρία τη «μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία της εποχής μας», οι επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής σημείωσαν από τις Βρυξέλλες ότι φοβούνται για το χειρότερο, καθώς άλλος ένας σκληρός χειμώνας εγείρει ανησυχίες για την πρόκληση μεγαλύτερων βασάνων για τον συριακό λαό.

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα από την συντονίστρια του ΟΗΕ για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας Βάλερι Έιμος, τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες και τους επικεφαλής της UNICEF Άντονι Λέικ και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) Έρταριν Κάζιν μαζί με την Επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδια για την Ανθρωπιστική Αρωγή Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών αυτών του ΟΗΕ βρισκόντουσαν στις Βρυξέλλες για να υπογράψουν συμβόλαια με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται για την χορήγηση 147 εκατομμυρίων σε βοήθεια προς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την συριακή κρίση.

Τα αυτά θα δοθούν από την ΕΕ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην UNICEF και στο WFP.

Υπολογίζεται ότι περίπου 9,3 εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται βοήθεια, καθώς ο αριθμός αυτών που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στη χώρα έχει αυξηθεί σε 6,5 εκατομμύρια, ενώ αυτοί που έχουν εγκαταλείψει την χώρα σε περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

«Μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει στις αυτοκινητοπομπές με τη βοήθεια να παραδώσουν αγαθά σε κοινότητες στις οποίες εξακολουθεί να μην υπάρχει πρόσβαση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση αυτή των επικεφαλής υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Την ίδια ώρα η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Έρταριν Κάζιν επισήμανε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Συρία εξακολουθεί να επιδεινώνεται.

Τα προβλήματα πρόσβασης περιορίζουν την ικανότητα της οργάνωσης να φτάσει σε ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας σε πολλές περιοχές της Συρίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ζώνες που ελέγχονται από την και ζώνες που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς.

Παράλληλα η καθολική εθελοντική οργάνωση «Σαντ’Ετζίντιο» κατηγόρησε την ΕΕ ότι μόνον 12.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στις χώρες μέλη της. «Σήμερα ούτε η ΕΕ ούτε οι κυβερνήσεις των χωρών μελών έχουν δεχθεί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε αυτό το δράμα περισσότερων από 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες της Συρίας», επισήμανε η οργάνωση αυτή η οποία πρόσκειται στο Βατικανό.

Την ίδια ώρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησαν να αυξηθεί «επειγόντως» η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται μέσω των γειτονικών χωρών στην Συρία σε ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν χθες σε μια ομάδα χωρών, η οποία αναμένεται να εξετάσει το θέμα της δρομολόγησης της βοήθειας προς τους Σύρους σε συνάντησή της στην έδρα του ΟΗΕ στην Γενεύη.

Σχεδόν το σύνολο της βοήθειας δρομολογείται μέσω της συριακής πρωτεύουσας και σχεδόν δεν φτάνει στις ζώνες που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, επισημαίνει η οργάνωση MSF στην επιστολή αυτή, την οποία απευθύνει στην «Υψηλόβαθμη Ομάδα για την Συρία», η οποία θα συνέλθει την Πέμπτη στη Γενεύη για να επεξεργαστεί συστάσεις που θα έχουν στόχο την διευκόλυνση της δρομολόγησης της βοήθειας στην Συρία.

Στις συνοικίες που πολιορκούνται της Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και της Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού, «όπου εξακολουθούν να ζουν 200.000 άνθρωποι», οι κάτοικοι λαμβάνουν «λίγη ή καθόλου βοήθεια εδώ και πολλούς μήνες», επισημαίνει η οργάνωση, προσθέτοντας επίσης ότι «πέντε έως επτά εκατομμύρια Σύροι που ζουν σε ανταρτικές περιοχές στα σύνορα με γειτονικές χώρες δεν λαμβάνουν από την Δαμασκό καμία ιατρική βοήθεια, ενώ λίγη είναι και η υλική βοήθεια που τους χορηγείται».

Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση ζητεί τέλος «να υποστηριχθούν επειγόντως οι προσπάθειες όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων είτε αυτές επιχειρούν από την Δαμασκό είτε από γειτονικές χώρες», όπως η Τουρκία, και να ενθαρρυνθούν οι γειτονικές χώρες της Συρίας ώστε να «διευκολύνουν την δρομολόγηση ομάδων και ανθρωπιστικού υλικού μέσω των συνόρων τους».
ΑΠΕ

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός ώστε να φτάσει βοήθεια στη Συρία Έκκληση για κατάπαυση του πυρός ώστε να φτάσει βοήθεια στη Συρία

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός ώστε να φτάσει βοήθεια στη Συρία

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: