Βαρύ πλήγμα στη Δικαιοσύνη από την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων

Δεν έφταναν τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας και οι γνωστές παθογένειες ετών στο δικαστικό σύστημα της χώρας, η πολύμηνη και σε πανελλαδική κλίμακα αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα, καθώς χιλιάδες υποθέσεις παραμένουν αδίκαστες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αδίκαστες υποθέσεις λόγω της παρατεταμένης δικηγορικής αποχής ανέρχονται, σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς, σε 320.000 σε όλη τη χώρα και σε όλα τα δικαστήρια, αριθμός τρομακτικά μεγάλος καθώς το νέο «στοκ» ήρθε να προστεθεί σε χιλιάδες υποθέσεις που παραμένουν χωρίς εκκαθάριση για χρόνια, προκαλώντας ακόμη και φαινόμενα αρνησιδικίας σε ποινικά, πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια.

«Θύματα» της αποχής των δικηγόρων έχουν πέσει μεγάλες δίκες, όπως της Χρυσής Αυγής, της Siemens, του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες υποθέσεις για οικονομικά σκάνδαλα, καταχρήσεις δημοσίου χρήματος, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερες υποθέσεις.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των δικαστικών ενώσεων, το σύνολο πλέον των αδίκαστων υποθέσεων σε όλα τα δικαστήρια ξεπερνά τις 700.000 και χρειάζονται πολλά χρόνια, τουλάχιστον επτά με δέκα, για να επανέλθουν οι ρυθμοί εκδίκασης των υποθέσεων σε κανονικά για την ελληνική δικαιοσύνη επίπεδα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η εκκαθάριση των χιλιάδων υποθέσεων που έμειναν αδίκαστες λόγω της δικηγορικής αποχής, εκτιμάται, από δικαστικές πηγές, πως δεν μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο παρά μόνο με μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα παραγράψουν πολλές από αυτές σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των δικαστηρίων προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: