Βαλτότοπος η Ειδομένη μετά τη χθεσινή νεροποντή – Τραγική η κατάσταση για τους πρόσφυγες

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη. Την ίδια ώρα, οι αρχές της γειτονικής χώρας επιτρέπουν ημερησίως τη διέλευση από τα σύνορα σε πολύ λίγους ανθρώπους, με αποτέλεσμα η κατάσταση στην Ειδομένη να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, σε μόλις 320 πρόσφυγες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή πλέον υπολογίζεται σε περίπου 12.000.
Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη από τη χθεσινή νεροποντή, η οποία μετέτρεψε τον καταυλισμό σε βαλτότοπο, με παιδιά να παίζουν στην λάσπη και να προσπαθούν να στεγνώσουν και να ζεσταθούν σε μικρές εστίες φωτιάς. Μάλιστα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι (υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 1.500) που δεν έχουν σκηνές και χθες προσπαθούσαν να βρουν τρόπο για να προστατευτούν από τη βροχή…
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι 24.985 είναι στην ηπειρωτική χώρα και οι 6.857 στα νησιά. Βάσει των στοιχείων, χθες στις 7.30 το πρωί φιλοξενούνταν 2.501 άτομα στα τέσσερα hotspots, 8.647 στις τέσσερις ανοιχτές δομές φιλοξενίας (Σχιστό, Διαβατά, Νέα Καβάλα και Χέρσο), 720 στον Ελαιώνα, και 5.290 στους τρεις χώρους στο Ελληνικό. Επίσης, 490 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις Θερμοπύλες και στα Λουτρά Σμοκόβου στην Καρδίτσα.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: