Τζούλιαν Ασάνζ: «Σημαντική νίκη» η απόφαση του ΟΗΕ για την απελευθέρωσή μου

Μέσω βιντεο-προβολής ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, χαιρέτισε την απόφαση του ΟΗΕ να απελευθερωθεί και να αποζημιωθεί, έπειτα από περίπου τριετή παραμονή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματικά σημαντική νίκη που έφερε το χαμόγελο στο πρόσωπό μου», δήλωσε ο Ασάνζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.

«Τώρα είναι καθήκον της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσουν την απόφαση», πρόσθεσε ο Αυστραλός ακτιβιστής, τονίζοντας πως «οι διεθνείς παράγοντες πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές Δίκαιο».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω βίντεο από το εσωτερικό της πρεσβείας του Ισημερινού, ο Ασάνζ επισήμανε πως η Σουηδία που δεν συμφωνεί με την απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, γνωρίζει τι συνέπειες όταν κάποιος υποσκάπτει το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

«Με αυτό τον τρόπο η ζωή των δύο χωρών (Σουηδία – Βρετανία) θα γίνει δύσκολη», προειδοποίησε.
Όλα αυτά, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Ο Ασάνζ φυγοδικεί, κρύβεται οικιοθελώς στην πρεσβεία του Ισημερινού. Απορρίπτω την απόφαση του ΟΗΕ».

Ο Ασάνζ ωστόσο άσκησε κριτική στο υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως η απόρριψη της απόφασης αποτελεί «προσβολή» και προσθέτοντας πως ο ΟΗΕ αποφάσισε κατ’αυτόν τον τρόπο.


Επισημαίνεται πως ο 44χρονος βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού το καλοκαίρι του 2012 ώστε να αποφύγει την έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία, καθώς καταζητείται με την κατηγορία του βιασμού. Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως αν εκδοθεί στη Σουηδία, θα εκδοθεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου θα δικαστεί για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων μέσω της ιστοσελίδας του.
Λίγες ώρες αργότερα και από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού, ο Ασάνζ απευθύνθηκε σε δημοσιογράφους και υποστηρικτές του, κρατώντας στα χέρια του την απόφαση του ΟΗΕ.

«Θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους οι υπεύθυνοι», προειδοποίησε ο Ασάνζ και τόνισε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από τα παιδιά τον πατέρα τους.
Παρά την κριτική που άσκησε σε Βρετανία και Σουηδία, τόνισε πως υπάρχουν «καλοί άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία, την κυβέρνηση, την αστυνομία. Χάρη σε αυτούς τους καλούς ανθρώπους οδηγηθήκαμε σε αυτή τη νίκη».

Πηγή: protothema.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: