Τσίπρας: Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα

Σε παρέμβασή του στο πάνελ «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το προσφυγικό ζήτημα τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές και όχι ως ένα πρόβλημα που απασχολεί την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη με κοινωνική και πολιτική συνοχή και επέκρινε πολλές χώρες της Ευρώπης που «πιστεύουν ότι αφού το πρόβλημα δεν είναι στην πίσω αυλή τους, δεν είναι πρόβλημα. Αυτό είναι μια Ευρώπη α λα καρτ».

«Το πρόβλημα με την Ευρώπη είναι ότι υπάρχουν πολλές χώρες στο εσωτερικό της οι οποίες πιστεύουν ότι αφού το πρόβλημα δεν είναι στην πίσω αυλή μας, τότε δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό είναι υπαρξιακό πρόβλημα για την Ευρώπη στο σύνολό της. Γιατί αν πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας οργανισμός α λα καρτ κι ότι τα μέλη έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις τότε αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το κοινό μας μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με αξιοπρέπεια και το ίδιο έκανε και η Ιταλία. Ωστόσο, εξέφρασε το φόβο «ότι πότε δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην ρίζα του προβλήματος. Προσπαθήσαμε πολύ και κυρίως η Ελλάδα βρέθηκε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Ενόψει δύο παράλληλων κρίσεων: την χρηματοπιστωτική κρίση του χρέους αλλά κυρίως μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει να κάνει με τις ρίζες αυτών των ροών, τις μεγαλύτερες ροές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για ένα βαθύ πολιτικό πρόβλημα καθώς πολλοί πολιτικοί κερδίζουν εκλογές στην Ευρώπη, απάντησε πως «φυσικά, είναι βαθύ πρόβλημα και έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική κατάσταση Ευρώπη και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας δημιούργησαν δυσκολίες τις κοινωνίες μας. Τώρα το κυρίαρχο πολιτικό πρόβλημα είναι πώς θα αναχαιτίσουμε τις λαϊκίστικες, εθνικιστικές, ρατσιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν πιστεύουν στις κοινές μας αξίες, στους κοινούς μας στόχους και τελικά δεν πιστεύουν στην ίδια την ιδέα της Ε.Ε. Καταρχάς, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την χρηματοπιστωτική κρίση ο καθένας στη χώρα του και να σταματήσουμε αυτές τις αναποτελεσματικές πρακτικές λιτότητας μέσα από την ανάπτυξη για προωθήσουμε την πολιτική και κοινωνική συνοχή».

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως στην Ελλάδα «παίρνουμε προοδευτικές και τολμηρές αποφάσεις για τον 21ο αιώνα και το ίδιο περιμένουμε και από την Ευρώπη». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα: Ο ένας τρόπος είναι να περιμένουμε και να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί. Ο άλλος είναι να προσπαθούμε και να βρίσκουμε λύσεις, καμιά φορά με δυσκολίες, αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες με δυναμισμό για να λύνουμε προβλήματα». Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι η δική του στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην Ελλάδα.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: