Τσίπρας: Αν η Ευρώπη επιμείνει, ας αναλάβει το κόστος των δυσάρεστων εξελίξεων

Τσίπρας: Αν η Ευρώπη επιμείνει, ας αναλάβει το κόστος των δυσάρεστων εξελίξεων

Σε υψηλούς τόνους προς τους Ευρωπαίους εταίρους κινήθηκε και σήμερα ο Αλέξης στη δήλωσή του μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν που επισκέφτηκε την Αθήνα. “Αν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες επιμείνουν, πρέπει να αναλάβουν το μιας εξέλιξης που δε θα είναι επωφελής για κανέναν” είπε ο Έλληνας . Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αλέξης είπε πως η ελληνική είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για το “μεγάλο ΝΑΙ” ή το “μεγάλο ΟΧΙ”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαρίστησε τον κο. Φάιμαν για την υποστήριξη που ο τελευταίος έχει δείξει προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης κι είπε πως τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. 

Ο πρωθυπουργός είπε πως οι προτάσεις μας διασφαλίζουν πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους των θεσμών για τα έτη 2015 και 2016. «Έχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση, με την οποία καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών ως προς τους συνολικούς στόχους, τις επιμέρους κατηγορίες δημοσιονομικών μέτρων και τις ». Επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κι είναι η κυβέρνησή της υπεύθυνη να αποφασίσει από πού θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι. 

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η εξεύρεση λύσης δεν μπορεί να έρθει μέσα από τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο αλλά σε πολιτικό και κάλεσε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες σε συνεννόηση. «Εάν η Ευρώπη επιμένει σ’ αυτήν την ακατανόητη επιμονή, η πολιτική ηγεσία επιμένει, πρέπει να αναλάβει και το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το επιθυμεί. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό και μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτώμενος από γερμανικό Μέσο αν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαγράψει κάποιες από τις προγραμματικές της δηλώσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πως η κυβέρνησή του θα αξιολογήσει αυτό που θα έχει προκύψει στο τέλος της διαπραγμάτευσης: “Αν πρόκειται για έντιμο συμβιβασμό είμαστε έτοιμοι να φέρουμε σε πέρας τη συμφωνία, αν όχι, είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο “ΟΧΙ”” είπε ο πρωθυπουργός.

Φάιμαν: Μόνο οι κυνικοί λένε πως έχουμε βγει από την κρίση

Ο Αυστριακός καγκελάριος άφησε αιχμές για τους Ευρωπαίους ηγέτες που αν κι εταίροι της Ελλάδας “επιχαίρουν” όπως είπε με τα προβλήματά της. Τόνισε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν είναι υπεύθυνοι για την κρίση αλλά περιμένουν από τους ηγέτες να μην απαιτούνται πλέον δισεκατομμύρια για να εξυπηρετούνται οικονομικοί κύκλοι.

Ο κ. Φάιμαν υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν με πόρους το κοινωνικό κράτος κι η παιδεία στις ευρωπαϊκές χώρες και πως μένει μακρύς δρόμος για να βγει η Γηραιά από την κρίση. “Μόνο οι κυνικοί λένε πωςς έχουμε βγει από την κρίση”, είπε με νόημα ο Αυστριακός καγκελάριος.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Φάιμαν προσπάθησε να γεφυρώσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, λέγοντας πως ο τελευταίος δουλεύει προς την κατεύθυνση της λύσης. 

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: