Τσακαλώτος: Η συμφωνία έχει υφεσιακά μέτρα αλλά θα δείξει στο χρόνο

Τσακαλώτος: Η συμφωνία έχει υφεσιακά μέτρα αλλά θα δείξει στο χρόνο

Μια σύντομη επισκόπηση του περιεχομένου της συμφωνίας και των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτή έγινε, έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτησή του στη , κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών πάνω στα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η συμφωνία έχει υφεσιακά χαρακτηριστικά αλλά πως η τελική της μορφή θα διαμορφωθεί μετά την τελική διαπραγμάτευση για τη σύναψη του νέου δανείου.

Η ελληνική από την πρώτη στιγμή δέχθηκε τον συμβιβασμό της αρχής της λαϊκής ετυμηγορίας από τη μία και από την άλλη η αρχή της συνέχειας της ΕΕ και τον κανόνων και προσπάθησε να φέρει μία συμφωνία  πάνω σε αυτή τη βάση, σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, αυτός ο έντιμος συμβιβασμός των δύο αρχών δεν ήταν καλοδεχούμενος από όλους.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι στη συμφωνία υπάρχουν μέτρα με υφεσιακή επίδραση και σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Από την άλλη, είπε, υπάρχουν αρκετά πραγματα με κατεύθυνση αναδιανομής και έφερε ως παράδειγμα τον φόρο αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 .

Αναφερόμενος στο χρέος ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος. Σημείωσε πως η δέσμευση αυτή είναι πολύ πιο συγκεκριμένη από αυτή του του Νοεμβρίου του 2012.

Ο κ. Τσακάλωτος κάνοντας μία συνολική εκτίμηση ανέφερε ότι πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη.

Όπως είπε, υπάρχουν και υφεσιακά μέτρα, αλλά και άλλα, που υπό τον όρο της λύσης του ζήτηματος του χρέους και της ύπαρξης ενός δυνατού επενδυτικού προγράμματος και αν ο κόσμος το δει από την αισιόδοξη πλευρά ότι έφυγε το για πάντα, μπορεί να δώσει ανάπτυξη.

«Αυτή τη συμφωνία θα τη δούμε μετά τη διαπραγμάτευση σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε το τελικό κείμενο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι, «τότε, με νηφαλιότητα, θα μπορούμε να την κρίνουμε και προπάντων με γνώμονα τη μεσαία τάξη που έχει υποφέρει πολύ».

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: