«Try that in a small town»: Το κάντρι τραγούδι που έχει διχάσει τις ΗΠΑ – Ενθαρρύνει το… λιντσάρισμα;

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες οι στίχοι και το βίντεο κλιπ ενός κάντρι τραγουδιού με τίτλο «Try that in a small town» του συντηρητικού μουσικού Jason Aldean, αφού κάποιοι πιστεύουν ότι προωθούν τον ρατσισμό ρατσισμό, την αυτοδικία ή ακόμη και το… λιντσάρισμα.

Το κάντρι κομμάτι που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο και αποτελεί το κεντρικό single του 11ου άλμπουμ του Aldean γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει πάνω από 20 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Υπάρχουν πολλοί ωστόσο που θεωρούν απαράδεκτους τους στίχους του κομματιού, λέγοντας ότι «αποτυπώνουν την παράνοια και τις ψευδαισθήσεις των δεξιών» της Αμερικής, παρουσιάζοντας τις πόλεις ως περιοχές όπου βασιλεύει το χάος και η παρανομία επειδή εκεί δεν υπάρχουν «ηθικά χωριατόπαιδα» που οπλοφορούν.


«Βρίζουν αστυνομικούς, τους φτύνουν στο πρόσωπο / Ποδοπατούν τη σημαία και της βάζουν φωτιά / Νομίζεις ότι είσαι σκληρός / Δοκίμασε όμως κάτι τέτοιο σε μια μικρή πόλη / Δες πού θα σε οδηγήσει / Εδώ φροντίζουμε τους δικούς μας / Αν περάσεις την κόκκινη γραμμή, δεν θα αργήσει να συμβεί», αναφέρει μεταξύ άλλων το αμφιλεγόμενο κάντρι κομμάτι.

«Έχω ένα όπλο που μου έδωσε ο παππούς μου / Λένε ότι μια μέρα θα αρχίσουν να μαζεύουν τον κόσμο / Μπορεί αυτές οι βλακείες να γίνονται ανεκτές στην πόλη / Καλή τύχη» προσθέτει το κομμάτι, κάνοντας μια αναφορά (σύμφωνα με τον Guardian) σε μια δημοφιλή θεωρία συνωμοσίας που θέλει την αμερικανική κυβέρνηση να ετοιμάζει… συλλήψεις όσων διαφωνούν με τις απόψεις της.

Στο κομμάτι γίνεται ακόμα λόγος για μικρές πόλεις γεμάτες με «καλά παιδιά, μεγαλωμένα σωστά», καλώντας όσους «πάνε γυρεύοντας για καυγά» να… κοπιάσουν.

View this post on Instagram

A post shared by Jason Aldean (@jasonaldean)

Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Try that in a small town» έριξε ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά, αφού ήταν διανθισμένο με σκηνές από τις ταραχές και τους βανδαλισμούς που είχαν συμβεί το 2020, στις συγκεντρώσεις του κινήματος Black Lives Matter. Στο βίντεο κλιπ ο Aldean εμφανίζεται να τραγουδά μπροστά από το δικαστήριο της κομητείας Μόρι στο Τενεσί, όπου είχε λάβει χώρα το λιντσάρισμα ενός 18χρονου μαύρου άνδρα ονόματι Χένρι Τσόουτ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι επιτέθηκε σε μια λευκή γυναίκα. Η εταιρεία παραγωγής του βίντεο υποστήριξε τη συγκεκριμένη επιλογή — με την οποία ο καλλιτέχνης φέρεται να μην είχε καμία σχέση — λέγοντας ότι είναι μια δημοφιλής τοποθεσία γυρισμάτων λόγω του επιβλητικού τοπίου.

Τι λέει ο Aldean

Λίγες μέρες αφότου κυκλοφόρησε το βίντεο κλιπ του single του, ο Aldean έγραψε μια μακροσκελή δήλωση την οποία δημοσιεύσε στα social media. Σε αυτή εξηγεί τι σημαίνει το συγκεκριμένο τραγούδι για εκείνον (αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει γράψει ο ίδιος του στίχους) και χαρακτήρισε τις επικρίσεις που δέχεται «επικίνδυνες».


«Το περασμένο 24ωρο, έχω κατηγορηθεί ότι επέλεξα να ερμηνεύσω ένα κομμάτι υπέρ το λιντσαρίσματος (το οποίο έχει κυκλοφορήσει από τον Μάιο) και ότι εκφράζω δυσαρέσκεια για τις διαδηλώσεις του BLM που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι μόνο αβάσιμοι αλλά και επικίνδυνοι. Δεν υπάρχει ούτε ένας στίχος στο κομμάτι που να αναφέρεται στην φυλή, και ούτε ένα απόσπασμα οπτικού υλικού που να μην προέρχεται από αληθινές ειδήσεις. Αν και προσπαθώ πάντα να σέβομαι την ερμηνεία που μπορεί να δίνει ο καθένας σε ένα τραγούδι, η κατάσταση έχει παρατραβήξει», σημείωνε στη δήλωσή του ο τραγουδιστής.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: