"Τρέχει" για να κλείσει αξιολόγηση και ανοιχτά μέτωπα το Μαξίμου

Τα ανοιχτά μέτωπα του ασφαλιστικού και του αγροτικού θα προσπαθήσει να κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε την βούληση του να συναντηθεί με μία «αντιπροσωπευτική επιτροπή» όλων των αγροτών από όλα τα μπλόκα, ο πρωθυπουργός θα δει σήμερα και τους εκπροσώπους ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις δυσκολίες στην αξιολόγηση, στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αλλά και το μπαράζ κινητοποιήσεων η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το ασφαλιστικό και το αγροτικό, μέτωπα βέβαια που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως θα περάσει αλώβητη. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας στην πολιτική εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς, εμφανίστηκε μεν ανοιχτός σε επιμέρους βελτιώσεις στην κυβερνητική πρόταση, ωστόσο διεμήνυσε ότι πέραν των όποιων αλλαγών γίνουν, η μεταρρύθμιση θα γίνει. Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε το ασφαλιστικό «μείζον εθνικό πρόβλημα» και επισήμανε πως οφείλουμε «όλοι να κατανοήσουμε πως δεν γίνεται σε λιγότερο από 4 εκατομμύρια ενεργού πληθυσμού, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι άνεργοι, να στηρίζονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι». «Προτείνουμε μία μεταρρύθμιση που δεν κόβει εκ νέου τις συντάξεις», συνέχισε, θέτοντας και το δίλημμα μεταξύ των όσων προτείνει η κυβέρνηση και των όσων τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, κατηγόρησε τη ΝΔ για «σιωπή» και διερωτήθηκε με νόημα «μήπως θέλει πάλι η ΝΔ οριζόντια μείωση συντάξεων».

Την ίδια ώρα στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν φτάσει, μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για νέα οριζόντια μείωση συντάξεων, ενώ κοινοτικές πηγές φέρεται να έχουν διαμηνύσει στον υπουργό Εργασίας ότι «χωρίς κατάργηση των εφάπαξ δεν πρόκειται να βγουν τα νούμερα». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν και η επισήμανση του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαρακτήρισε μεν «σοβαρή» την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά υπογράμμισε ότι «ακόμη δεν βγαίνουν τα νουύμερα».

Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αγωνία για το τι θα ζητήσουν οι δανειστές, όταν ανοίξουν τα χαρτιά τους. Η αγωνία δεν αφορά μόνο τις μεταρρυθμίσεις και τα ανοιχτά μέτωπα αλλά και τον χρόνο της αξιολόγησης, αφού από τα αιτήματα και τις απαιτήσεις των δανειστών θα φανεί αν όλες οι πλευρές επιθυμούν να κλείσει η αξιολόγηση εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως επιθυμεί το Μαξίμου προκειμένου να αποφευχθούν νέες περιπέτειες με την ρευστότητα.

Action24.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: