Τουσκ σε Τσίπρα: Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της

Την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός από όλους στην πιο βασική αρχή, στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε έντονα «μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκου Συμβουλίου και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό με πολυ σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα».

«Αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική άρνηση πολλών κρατών της ΕΕ να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης» πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της.

«Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο και θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπους, προσωρινής όμως διαμονής. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι το να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν θα δώσει λύση στην κρίση και τόνισε με νόημα: «Μονομερείς ενέργειες χωρίς συντονισμό κάνουν κακό στην πραγματικότητα στο ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης».

Ο κ. Τουσκ απηύθυνε έκκληση στους πιθανούς παράτυπους μετανάστες που σχεδιάζουν να μεταβούν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. «Μην έρθετε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη. Μην πιστεύετε τους διακινητές. Η Ελλάδα και οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είναι χώρα transit».

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της».

Στην Αγκυρα μετά την Αθήνα ο Τουσκ

O Ντοναλτ Τουσκ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Αύριο Παρακευή θα έχει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που έχει συγκληθεί για τις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν από την Άγκυρα να εφαρμόσει με γρηγορότερους ρυθμούς το σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας με βάση το οποίο η χώρα δεσμεύεται να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

Χθες ο κ. Τουσκ συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι δεν έχει το παραμικρό συμφέρον να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος.

«Ζητούμε και αναμένουμε μια λύση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν έχουμε το παραμικρό συμφέρον να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος. Ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν μονομερείς λύσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν εις βάρος μας. Επιπλέον, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεργαστεί με το νότιο γείτονα της για την υπέρβαση των προκλήσεων από την μεταναστευτική κρίση», ανέφερε ο Ιβάνοφ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ.

Action24.gr-Politiki

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: