Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η λίρα

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στο 11,89% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από 11,75% τον Σεπτέμβριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια τον Οκτώβριο στο 10,25%, σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που κινείτο ο πληθωρισμός όλο το έτος. Στον διψήφιο πληθωρισμό και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια οφείλεται μερικώς η υποχώρηση της τουρκικής λίρας σε χαμηλά επίπεδα — ρεκόρ.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,13% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των ρούχων και των υποδημάτων που εκτινάχθηκαν 6,81% μέσα στον μήνα, με τις τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών να σκαρφαλώνουν 3,03%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 3,55% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο και κατά 18,20% σε ετήσια βάση.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό των 8,4540 λιρών ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ενώ έχει κάνει βουτιά 30% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος, που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού μέσω των εισαγωγών που τιμολογούνται σε σκληρά νομίσματα.

Διαβάστε ακόμη: Σαρλ Μισέλ: Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: