To σύνδρομο Burn Out που «χτυπά» τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, στο VICE του ΑΝΤ1

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η ψυχολογική κατάσταση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, σταδιακά χειροτερεύει

Την Κυριακή 21 Μαΐου, στις 00.15 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει αποκλειστικά στον ANT1, το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Burn Out”. 

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η ψυχολογική κατάσταση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, σταδιακά χειροτερεύει, με το 40-55% του προσωπικού να δηλώνει πως υποφέρει από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout syndrome). 

Τέσσερις τελειόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής Αθηνών μας εξηγούν για την επιλογή τους να γίνουν γιατροί, τις σκέψεις τους για το μέλλον τους ως επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα αλλά και για την εξουθένωση που ήδη αισθάνονται από τα πρώτα τους φοιτητικά χρόνια

Οι διάφορες ελλείψεις των νοσοκομείων, είτε σε στοιχειώδη υλικά είτε σε εργατικό δυναμικό – με 25.000 γιατρούς να έχουν αποχωρήσει μέσα στην τελευταία επταετία – πιέζουν άνευ προηγουμένου γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι νιώθουν «εξαντλημένοι» και «γερασμένοι», κάτι που πολλές φορές τους οδηγεί σε ιατρικά λάθη. 

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα “Organisational Culture and Patient Safety”, που ξεκίνησε το 2009 με τη συμμετοχή εννιά ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το 47%-51% των επαγγελματιών υγείας που ρωτήθηκαν, ανέφεραν ότι έκαναν τουλάχιστον ένα λάθος τον τελευταίο μήνα.

Ο Γιώργος Μαρίνος είναι γενικός χειρουργός και υπεύθυνος για το συντονισμό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ». Τα ωράρια της δουλειάς είναι πια πολύ απαιτητικά στο δημόσιο νοσοκομείο λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό και πολλές φορές τα σημάδια της εξουθένωσης είναι ορατά. Η Κατερίνα Βασίλειου τον συνάντησε σε μια από τις δύσκολες μέρες του νοσοκομείου σε μέρα γενικής εφημερίας, όπου οι ώρες δουλειάς του ξεπερνούν κάποιες φορές τις 32

Το VICE ακολούθησε έναν καρδιοχειρουργό, ένα γενικό χειρουργό και συντονιστή επειγόντων και μία ειδικευόμενη γιατρό σε μια ημέρα γενικής εφημερίας  σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» και το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ». Τέλος, συνάντησε τέσσερις τελειόφοιτους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μίλησε μαζί τους για το πως βλέπουν τα πράγματα για το επαγγελματικό τους μέλλον στην Ελλάδα της κρίσης.

Τα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζουν κατά καιρούς ελλείψεις όχι μόνο σε γιατρούς και νοσηλευτές αλλά ακόμα και σε στοιχειώδη υλικά. Την ίδια περίοδο η επισκεψιμότητα χτυπάει κόκκινο ιδιαίτερα στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική. Οι επαγγελματίες υγείας δηλώνουν εξαντλημένοι και γερασμένοι από τις πολύ πιεστικές συνθήκες εργασίας με αποτέλεσμα το 40-55% του προσωπικού να υποφέρει από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout syndrome).

Ο Παναγιώτης Δεδεηλίας είναι καρδιοχειρουργός Επιμελητής Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Ασκεί τα ιατρικά του καθήκοντα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας για πάνω από 20 χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο ίδιος είναι η τελευταία μόνιμη πρόσληψη που έγινε στην ειδικότητά του από το 2000

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: