Το προσφυγικό διχάζει την Ευρώπη-Κρίσιμες συνάντησεις Τσίπρα

Σε σκληρή μάχη μεταξύ των χωρών της «παλαιάς» Ευρώπης με επικεφαλής την Αγκ. Μέρκελ και της ομάδας Βίζεγκραντ, δηλαδή (Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία», για το προσφυγικό αναμένεται να εξελιχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε που ξεκινάει την Πέμπτη, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να έχουν ήδη αρχίσει να ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους. Μάχη ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα και το κλείσιμο ή όχι των βόρειων συνόρων μας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει από σήμερα ένα βαρύ πρόγραμμα συναντήσεων, καλείται να αντιμετωπίσει στις Βρυξέλλες ασφυκτική πίεση και το κλείσιμο των συνόρων. Στις 18.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς την Πέμπτη, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας με τη συμμετοχή της καγκελαρίου Μέρκελ και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Δεν είμαι οπαδός των κλειστών συνόρων δήλωσε χθες ο κ. Γιούνκερ, απαντώντας σε σχετική με το προσφυγικό ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας και ανέφερε ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πάρει στο θέμα αυτό «τον κακό δρόμο».

«Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την Πέμπτη και την Παρασκευή υπέρ του σχεδίου δράσης Ε.Ε-Τουρκίας διότι είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή» δήλωσε η κ. Μέρκελ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία προσπάθεια να υπάρξει νέα συμφωνία για τις ποσοστώσεις ανακατανομής των προσφύγων. Μάλιστα, χαρακτήρισε «γελοία» τη συζήτηση αυτή, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ανακατανεμηθεί λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας για το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, έστειλε χθες από την Αθήνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το τονίζοντας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση […] δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Η ομάδα Βίζεγκραντ, δηλαδή η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, αναμένεται να τηρήσουν εντελώς διαφορετική στάση καθώς αρνούνται πάγια κάθε συζήτηση για ποσοστώσεις προσφύγων και τη Δευτέρα τάχθηκαν υπέρ του κλεισίματος των συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης «βαλκανικής οδού». Για άλλη μια φορά, κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Στο παρελθόν, οι χώρες αυτές έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας φράχτη στα σύνορα της Ελλάδας-πΓΔΜ.

Αύριο Πέμπτη, ο πρωθυπουργός στις 11.00 θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας και στη συνέχεια σε μία «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, την οποία συγκαλεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν για το προσφυγικό. Θα συμμετάσχουν οι ηγέτες από Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Στις 15.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα .

Ο πρωθυπουργός, τέλος, θα συμμετάσχει στις 16.00 στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 10.00 θα συμμετάσχει στην δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Action24.gr-Politiki

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: