Το πιο περίπλοκο μηχανικό ρολόι στον κόσμο!

Το ρολόι τσέπης Vacheron Constantin Reference 57260 είναι και επίσημα το πιο περίπλοκο μηχανικό ρολόι που έχει κατασκευαστεί. Οι ωρολογοποιοί και οι πιο exclusive πελάτες τους πάντα κυνηγούσαν τον τίτλο του πιο περίπλοκου ρολογιού του κόσμου. Οι διάσημοι βιομήχανοι της απαρχής του 20ου αιώνα, James Packard και Henry Graves Jr., είχαν ως… σπορ την αναμέτρηση για παραγγελίες περίπλοκων μηχανισμών και περίτεχνων ρολογιών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την επιβίωση του οίκου Patek Philippe. To 2014, το ρολόι του Graves, “Supercomplication”, έγινε το πιο ακριβό ρολόι που έχει πουληθεί στην ιστορία, με τιμή 24 εκατομμυρίων.

Η περιπλοκή (complication) στα μηχανικά ρολόγια είναι οποιαδήποτε λειτουργία η οποία δείχνει παραπάνω από την ώρα, τα λεπτά, και τα δευτερόλεπτα. Το πως γίνεται η αξιολόγηση του πιο “περίπλοκου” μηχανισμού μπορεί να φαίνεται παιδιάστικη αφού πολλές λειτουργίες μπορεί να διαθέτουν πολλές… υπολειτουργίες. Σύμφωνα με την Vacheron Constantin, το Reference 57260 έχει 57 συγκεκριμένες περιπλοκές. Όλα “πακετάρονται” πανέμορφα σε περίβλημα 98mm πλάτος και 50,55mm σε πάχος. Μοιάζει με ρολόι τσέπης αν και ολίγον τι μεγαλύτερο. Το μέταλλο της κάσας είναι λευκόχρυσος 18 καρατίων, και ο μηχανισμός ίσα-ίσα που χωράει. Μάλιστα οι εργατοώρες που χρειάστηκαν για την κατασκευή του απασχόλησαν τρεις ωρολογοποιούς για οκτώ(!) ολόκληρα χρόνια, οι οποίοι κατασκεύασαν και συνδύασαν τα 2.800 κομματάκια του μηχανισμού και της κάσας χειροποίητα.

Το Reference 57260 ήταν ειδική παραγγελία από ιδιώτη και δεν πωλείται. Λόγω της ειδικής κατασκευής του ρολογιού και κατόπιν αίτησης του ιδιώτη-συλλέκτη, η τιμή δεν δημοσιεύεται, αλλά το Bloomberg υπολογίζει πως κόστισε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια.

 

perierga.gr

typosthes.gr-Paraxena

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: