Το νέο βιβλίο με τίτλο “Τελευταία φορά” του συμπολίτη μας Κ. Βελούτσου

Γράφει η Μαριάνθη Βάμβουρα. «Αυτά ρε Φάνη, θα έχεις να λες όταν γεράσεις, στα εγγόνια σου και στο παιδί σου. Μόνο εσύ. Για τα ταξίδια μας θα τους λες. Έτσι δεν είναι; Εσύ θα τα κοιμίζεις στα γόνατά σου και στην αγκαλιά σου, ενώ εγώ Για κάτσε λίγο, πώς με έλεγες; Ανεπρόκοπος, ας γελάσω, ούτε μια γυναίκα δεν ήμουν ικανός να παντρευτώ. Ρεμάλι της κοινωνίας. Έτσι είναι, φίλε μου, δίκιο είχες
Η φωνή και η παρουσία του Νικόλα τον επανέφεραν εκεί στην κουβέρτα του πλοίου από το βεβαρημένο παρελθόν του, που πριν λίγο, ήταν κάτι που κανείς δε γνώριζε για τον Φάνη, ούτε ακόμα και ο επί σειρά ετών φίλος του, ο Νικόλας.

-Ίδιος μια ζωή, ρε Νικόλα. Να΄ξερες πόσο θα μου λείψεις. Πόσο θα στερηθώ όλα εκείνα που οι δυο μας είπαμε μέρες και νύχτες αμέτρητες. Πότε δω έξω στο κατάστρωμα του πλοίου και πότε μέσα. Γωνιά-γωνιά , φίλε μου, όλο το το γεμίσαμε από τα λόγια μας. Πες μου θυμάσαι; Αλλά εσύ από τότε που σε γνώρισα, στο νου σου είχες την καλοπέραση και να μετράς με πόσες γυναίκες πήγες στο κάθε λιμάνι που κατέβαινες »
Τα παραπάνω είναι η αρχή ενός από τα τριάντα ένα κεφάλαια του καινούργιου μυθιστορήματος «Τελευταία φορά» του Κώστα Βελούτσου που μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε και σημειώνει επιτυχία.
Δεν αποτελεί τυχαία επιλογή το απόσπασμα που διάλεξα να μοιραστώ μαζί σας προκειμένου να σας κάνω κοινωνούς της υπόθεσης και του ύφους με το οποίο αποδίδει ο συγγραφέας μια υπόθεση ρέουσα που πετυχαίνει να φέρει την ανατροπή μέσα από στρωτή σκέψη και λόγο. Ομολογώ πως δυσκολεύτηκα να επιλέξω, αφού σε όλα τα κεφάλαια υπήρχε σημείο ενδιαφέρον και αντιπροσωπευτικό.

Ο συγγραφέας πέτυχε να διατηρήσει μια συνέπεια στη γραφή του και έρχεται μετά το πρώτο του βιβλίο «Σεργιάνι στη ζωή» που κυκλοφόρησε πριν δυο περίπου, να ρίξει πλώρη για καινούργια ταξίδια.
Αστυπάλαια, Φολέγανδρος, είναι τα κομβικά σημεία της υπόθεσης που οι ήρωες ρίχνουν τις ζαριές της ζωής τους και ζουν την περιπέτειά της. Η Μερόπη, ο Φάνης, η Πένυ ο Αλέξης είναι τα κυρίαρχα πρόσωπα της υπόθεσης που πλέκεται και δίνει τον παλμό της ζωής, τις αγωνίες και την πορεία στα θέλω και πράττω. Στα θέλω και διεκδικώ για να έχω. Όπως η Μερόπη που χτυπά γροθιά στο μαχαίρι, κοιτάζει με ματιά που κόβει τη ζωή και τελικά πετυχαίνει το στόχο της που δεν είναι άλλος από το να αποκτήσει παιδί έστω και αν χρειαστεί να κάνει τρεις γάμους γι αυτό.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε για την υπόθεση: «Ένας ευτυχισμένος στα κάτασπρα σοκάκια της Αστυπάλαιας. Του Αλέξη και της Άννας. Κι η Μερόπη που, τελικά, στο τρίτο της στεφάνι βρίσκει εκείνο που έψαχνε. Αστυπάλαια, Φολέγανδρος, και ταξίδια ως την Αμερική για το Φάνη Βερνάρδο, που κρύβει και κρύβεται απ’ τα ένοχα μυστικά της οικογένειάς του. Κι από τη γυναίκα του, τη Μερόπη. Η πλούσια Πένυ που στην καλοκαιρινή περιοδεία της στα βρίσκει το Γιώργο, που θα της διδάξει και θα διδαχθεί ο ίδιος, απ’ αυτό που ποτέ δεν ένοιωσαν οι δυο τους. Και η “Θεια Δίκη” που καιροφυλακτεί για την απόδοση της δικαιοσύνης, τιμωρεί τη σωρεία εγκλημάτων δια χειρός του Φάνη, που νεαρός ακόμα, σπρώχνει στα πιο απύθμενα νερά του νησιού τον ίδιο του τον πατέρα. Η τελευταία φορά για τον Αλέξη, που πετάει μακριά το σκοτεινό παρελθόν του, δίχως να μάθει την αλήθεια, η τελευταία φορά και για τη Μερόπη, στο νησί της. Κι ένας χορός. Για κάποιους θανάσιμος και για άλλους ο χορός της ευτυχίας που ακόμα και στη δύση της ζωής, είναι εκεί, εκπληρώνοντας τις επιθυμίες τους. Λένε πως μόνο μια φορά η ζωή κρατάει και στόμα ερμητικά κλειστά, μπροστά στο “γραφτό” της μοίρας και του πεπρωμένου… και για τελευταία.»

Ο συγγραφέας φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει, όπως άλλωστε το είχε δηλώσει όταν παρουσίαζε το πρώτο του βιβλίο. Και σίγουρα λοιπόν δε θα είναι τούτο το νέο του μυθιστόρημα η τελευταία φορά στη συγγραφική πορεία που χαράζει.

Ας είναι καλοτάξιδο!

Μαριάνθη Βάμβουρα
vamvouramar@gmail.com

*Σημείωση: Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε και στα βιβλιοπωλεία Χατζηδανιήλ και Παπασωτηρίου.
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε το βιβλίο στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου Αλεξιάδης που βρίσκεται στην Ε. Βενιζέλου στην Ν. Ιωνία στην Αθήνα.

Το νέο βιβλίο με τίτλο “Τελευταία φορά” του συμπολίτη μας Κ. Βελούτσου

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: