Το Μαλάουι έχασε τον πρόεδρό του! (κάπου… στη Νέα Υόρκη)

H τελευταία καταγεγραμμένη εμφάνιση του Μπουταρίκα στο βήμα του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου: Χαίρεται τη Νέα Υόρκη (με κρατικά έξοδα) ο πρόεδρος, ή συμβαίνει κάτι χειρότερο; (Φωτογραφία: Reuters )

Στα διάφορα προβλήματα που απασχολούν το Μάλουι προστέθηκε και άλλο ένα: Ο πρόεδρός του, Πίτερ Μουταρίκα, είναι εδώ και σχεδόν έναν μήνα άφαντος.

Ο Μουταρίκα είδε τελευταία φορά το φως της δημοσιότητας στις 20 Σεπτεμβρίου, ανεβαίνοντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη -και έκτοτε κανείς δεν ξέρει αν κάνει «ντόλτσε βίτα» στη μεγαλούπολη ή αν συμβαίνει κάτι χειρότερο.

Τις πρώτες ημέρες της απουσίας του κανείς δεν έδωσε σημασία. Δεν είναι ασυνήθιστο ούτε συγκεκριμένα για τον Μουταρίκα ούτε γενικότερα για ηγέτες αφρικανικών χωρών να αξιοποιούν την ευκαιρία… παράτασης της παραμονής τους στο εξωτερικό όταν ταξιδεύουν για λόγους εργασίας. Και σίγουρα η Νέα Υόρκη δεν ήταν μικρός πειρασμός.

Καθώς όμως περνούσαν οι ημέρες, ακόμη και οι πολίτες του Μαλάουι άρχισαν να ανησυχούν με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Κάνει απλώς διακοπές (με κρατικά έξοδα) στη μεγαλούπολη ο Μουταρίκα, για να δει τα παιδιά του (που μένουν στις ΗΠΑ); Ή μήπως συμβαίνει κάτι χειρότερο, και ο 76χρονος πρόεδρος ασθενεί και νοσηλεύεται;

Οι λόγοι υγείας είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο συνήθως ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου εξαφανίζονται για καιρό σε πλουσιότερες χώρες του εξωτερικού.

Την τρίτη εβδομάδα μετά τελευταία εμφάνιση του Μουταρίκα, η κυβέρνηση του Μαλάουι έκανε τον κόπο να ανακοινώσει πως ο πρόεδρος συμμετείχε σε (αόριστες) σημαντικές συναντήσεις στις ΗΠΑ «για το καλό της χώρας» και διαβεβαίωνε πως η υγεία του είναι σε άριστη κατάσταση.

Η καχυποψία δεν είναι απολύτως αδικαιολόγητη, αν σκεφτεί κανείς τι συνέβη με τον προηγούμενο πρόεδρο, ο οποίος ήταν αδελφός του «αγνοούμενου» νυν προέδρου. Όταν το 2012 ο Μπίνγκου Μουταρίκα πέθανε από έμφραγμα, ο θάνατός του δημοσιοποιήθηκε μερικές ημέρες αργότερα.

Πηγή: in.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: