Το ντιμπέιτ "υπέρμαχων" και "εχθρών" του διευρυμένου ωραρίου

Το ντιμπέιτ «υπέρμαχων» και «εχθρών» του διευρυμένου ωραρίου

Το ντιμπέιτ "υπέρμαχων" και "εχθρών" του διευρυμένου ωραρίου

Αρένα θυμίζει ο χώρος των φαρμακείων στην Ελλάδα, με δύο πλευρές να διαφωνούν για τα υπέρ, τα κατά, τα οφέλη και τις παρενέργειες του διευρυμένου ωραρίου, ένα σύστημα που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει με στόχο την εξυπηρέτηση του κοινού μέσα από ένα πυκνό δίκτυο φαρμακείων και για όλες τις ώρες.

Γράφει η Αθηνά Δημητρακοπούλου

Στη μία πλευρά βρίσκονται τα φαρμακεία που ήδη λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και υπερασπίζονται την απελευθέρωση του ωραρίου και στην αντίθετη τα παραδοσιακά φαρμακεία που απαιτούν την κατάργηση του μνημονιακού αυτού μέτρου, όπως το χαρακτηρίζουν, που υπέγραψε ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας, και την επαναφορά στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου κανόνων λειτουργίας των φαρμακείων, επανέρχεται στο προσκήνιο ένα ζήτημα που δημιούργησε ένα πεδίο μάχης και δίχασε τον κλάδο των φαρμακοποιών.

Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε εκ νέου ότι το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων που ισχύει σήμερα έχει αποτύχει προαναγγέλλοντας ότι το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει διάλογο με τους συλλόγους των φαρμακοποιών.

Το ντιμπέιτ υπέρμαχων και εχθρών του διευρυμένου ωραρίου – Τι ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και τι απαντά το Φ.ΑΝ.Ι.Ε.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου , Κωνσταντίνος Λουράντος, επιθυμεί να επανέλθει το προ του 2009 ωράριο στα φαρμακεία. Αναλύοντας στο newsbeast τις θέσεις του Συλλόγου, ο κ. Λουράντος τόνισε ότι σκοπός της λειτουργίας ενός φαρμακείου ο ασθενής να βρίσκει οπουδήποτε και οποτεδήποτε το φάρμακο του. Προφανώς οι ανάγκες δεν υπάρχουν μόνο σε κεντρικά σημεία και σε ώρες εμπορικού ενδιαφέροντος, αλλά κυρίως σε γειτονιές και απομεμακρυσμένες περιοχές. Εκεί έγκειται και η διαφωνία μας το διευρυμένο ωράριο.

Στον αντίποδα ιδρύθηκε το Σωματείο Φ.ΑΝ.Ι το οποίο εκπροσωπεί τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, σύμφωνα με το νέο καθεστώς λειτουργίας. Όπως ανέφερε, η προσωρινή Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος το διευρυμένο ωράριο “αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενου στην μέριμνα του Κράτους για την υγεία των πολιτών και την ευχερέστερη πρόσβαση του πληθυσμού στα φαρμακεία, προκειμένου να εφοδιάζεται κατά τρόπο ασφαλή με τα αναγκαία φάρμακα, δηλαδή με τα προϊόντα που εξυπηρετούν αγαθό υψίστης σημασίας, όπως η υγεία. Δεν θίγει το υφιστάμενο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είτε το σύστημα των εφημεριών, αλλά αντιθέτως παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών, αριθμού φαρμακείων μεγαλύτερο από τον υποχρεωτικά οριζόμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, ο ΠΦΣ ζητά τον εξορθολογισμό του συστήματος με στόχο την εξυπηρέτηση του κοινού μέσα από ένα πυκνό δίκτυο φαρμακείων και για όλες τις ώρες κ. Κουρουμπλής έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με αυτή την θέση.

Από την πλευρά του, ο κ. Κλουδάς κληθείς να σχολιάσει το εάν υπάρχει ή όχι πόλεμος μεταξύ των φαρμακοποιών, είπε χαρακτηριστικά: Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ φαρμακοποιών. Πιστεύω ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους και σίγουρα ο Φ.ΑΝ.Ι λειτουργεί προς την κατεύθυνση της σύνεσης και της πολυσυλλεκτικότητας. Και φυσικά ο Φ.ΑΝ.Ι δεν έχει να χωρίσει τίποτα με την Πολιτεία. Θεωρώ ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική. Δεν μπορεί στα φαρμακεία που λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο και που οδήγησαν στη δημιουργία περίπου 2.000 νέων θέσεων εργασίας να μπει ταφόπλακα. Πόσο μάλλον όταν τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έχουν την θετική ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Στην ερώτηση, τέλος, για το πως εξηγεί τη διχογνωμία μεταξύ των φαρμακοποιών ο κ. Κλουδάς απάντησε στωικά: η άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αιτία. Από την άλλη σε κάθε οικογένεια υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Το διευρυμένο ωράριο πάντως εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Στην Πορτογαλία υπάρχουν φαρμακεία που λειτουργούν 24 ώρες και 365 μέρες τον χρόνο, ενώ στη Σουηδία με την απελευθέρωση του ωραρίου τα φαρμακεία αύξησαν τις ώρες λειτουργίας τους κατά μέσο όρο από 42 σε 53 ώρες εβδομαδιαίως.

Φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο θα βρει κανείς και στην Φινλανδία. Όσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων δεν είναι προκαθορισμένο. Εκεί, τα φαρμακεία κάνουν αίτηση για συγκεκριμένο ωράριο στο αρμόδιο Τμήμα Υγείας και δεσμεύονται να λειτουργούν τουλάχιστον 100 ώρες την εβδομάδα.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τι ισχύει σε ορισμένες από τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: