Θεσσαλονίκη – Χαμένη υπόθεση οι Κυριακές, λένε οι έμποροι

Θεσσαλονίκη   Χαμένη υπόθεση οι Κυριακές, λένε οι έμποροι

Παρά την οριακή αύξηση της κίνησης, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτωντης Θεσσαλονίκης για τη χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο ήταν μειωμένος κατά τουλάχιστον… 20-30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, καθώς οι αγορές του κόσμου φέτος κινήθηκαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης, εκφράζει τον φόβο για ντόμινο λουκέτων στις αρχές του 2015, καθώς, όπως λέει, τεράστιο ποσοστό των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης βρίσκεται στην «κόκκινη γραμμή». «Μετά τις γιορτές θα εμφανιστεί έντονα το φαινόμενο πολλοί να βάλουν λουκέτο. Για τους περισσότερους μικρομεσαίους έμπορους η εορταστική περίοδος είναι η τελευταία ελπίδα για να μπουν χρήματα στα ταμεία, ή σε αρκετές περιπτώσεις το τελευταίο “ξεπούλημα”», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Οι Κυριακές βύθισαν την αγορά»

Η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όχι μόνο δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα γονάτισε τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους της Θεσσαλονίκης, τονίζει ο κ. Φιλιππίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το θέμα των Κυριακών δεν είναι προς αναθεώρηση, αλλά προς κατάργηση».

Τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης λειτούργησαν το 2014 για 10 συνολικά Κυριακές, τις επτά που προβλέπει ο νόμος και ακόμη τρεις, μετά από συμφωνία με τον περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας, και συγκεκριμένα τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη καμία από αυτές δεν ήταν καλή για την αγορά, με μοναδική εξαίρεση την Κυριακή των Βαΐων.

«Ο συνολικός τζίρος της αγοράς για το 2014 εκτιμάται πως θα είναι μειωμένος κατά 10-20%. Άρα οι Κυριακές δεν προσέφεραν τίποτα στους εμπόρους. Δεν είναι δυνατόν να λένε όλοι οι φορείς “όχι” στις Κυριακές και να τις νομοθετούν οι “σοφοί” της κυβέρνησης», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως το αίτημα της κατάργησης του σχετικού νόμου θα τεθεί επιτακτικά στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Αν είναι ο πελάτης να έρθει την Κυριακή και να μην έρθει την υπόλοιπη εβδομάδα τι να το κάνουμε; Πρόκειται για έναν νόμο που τον έφεραν για να μπορέσουν να πουν ότι κάνουν μια μεταρρύθμιση, χωρίς να έχουν ιδέα από το λιανεμπόριο. Όταν δεν γνωρίζεις το αντικείμενο και πειραματίζεσαι προκαλείς την καταστροφή», υπογραμμίζει ο ίδιος.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: