Θεσσαλονίκη: Πασχαλινό ωράριο από σήμερα στην αγορά-Πώς θα λειτουργήσει

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Πέμπτη, 21 Απριλίου, το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης (ΕΣΘ), από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Απριλίου, καθώς και το χρονικό διάστημα από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη.

Την Κυριακή των Βαΐων (24/4), όλα τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά με προτεινόμενο ωράριο 11 το πρωί με 6 το απόγευμα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα ανοίξουν στη 1 μετά το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι. Την Κυριακή του Πάσχα, καθώς και τη Δευτέρα 2/5 θα είναι κλειστά. Κλειστά θα είναι και την Τρίτη 3/5 (μεταφορά αργίας Πρωτομαγιάς).

Το προτεινόμενο ωράριο από τον ΕΣΘ

Ενδιάμεσες εκπτώσεις

Από την Τετάρτη 4 Μαΐου ξεκινά η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος που προβλέπεται από τον νόμο 4177/2013 και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 του μηνός. Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Μαΐου. Επειδή η πρώτη Κυριακή της περιόδου είναι η 1η Μαΐου, η οποία όμως συμπίπτει με επίσημη αργία (Κυριακή του Πάσχα), η δυνατότητα αυτή μετατίθεται, βάσει νόμου, για την επόμενη Κυριακή 8 Μαΐου με προτεινόμενο ωράριο 11π.μ. έως 6μ.μ

Απεργία από την ΟΙΥΕ

Στο μεταξύ, πανελλαδική απεργία για τον κλάδο του εμπορίου προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) την Κυριακή 24/4, αντιδρώντας στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. «Η συγκεκριμένη Κυριακή είναι μία από τις οκτώ Κυριακές του έτους, που θεσμοθετήθηκαν με μνημονιακούς νόμους και η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της, τους διατηρεί εντελώς άθικτους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Όπως και τα Χριστούγεννα, έτσι κατά την περίοδο του  Πάσχα, οι εμποροϋπάλληλοι  θα αναγκαστούν να εργαστούν δύο Κυριακές (στις 24/4 και στις 8/5), όπου για μια ακόμα φορά θα μείνουν απλήρωτοι για την Κυριακάτικη εργασία τους», συμπληρώνεται.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση για την κυριακάτικη αργία, την Κυριακή 24 Απριλίου στο Καρφούρ Μακεδονία. «Κλιμακώνουμε με 48ωρη απεργία οπότε κατατεθεί το φορολογικό έκτρωμα», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. 

ΓΣΕΕ: Με απεργία στις 8 Μαΐου ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς

Την προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας την Κυριακή 8 Μαΐου κατά την οποία έχει επιβληθεί, όπως αναφέρει, το άνοιγμα των καταστημάτων, αποφάσισε η ΓΣΕΕ, εντάσσοντας στη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τη μετάθεση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, επαναλαμβάνοντας ότι για τα συνδικάτα και τον κόσμο της μισθωτής εργασίας η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα».

Για αυτό η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκεντρώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας, σε χώρο και χρόνο που θα προσδιορίσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.

Η συνομοσπονδία διευκρινίζει ότι η απεργία στις 8 Μαΐου είναι ανεξάρτητη από τη 48ωρη γενική απεργία που έχει αποφασιστεί και η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και υπάρξει χρονοδιάγραμμα διαδικασίας και ψήφισης.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 8 Μάη στις 10.30 π.μ. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ τιμώντας τον αγώνα και τις θυσίες των εργατών, καλεί την Εργατική Τάξη της πόλης μας, τα συνδικάτα της, τους ανέργους, τους μαζικούς φορείς νεολαίας, αγροτών, γυναικών, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων να δώσουν μαζικό, μαχητικό παρών στην απεργία και στην απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 8 Μάη.

Τι λένε οι καταναλωτές για τις Κυριακές

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (75%) στο νομό Θεσσαλονίκης δεν θα επιθυμούσε τη λειτουργία της αγοράς όλες τις Κυριακές του έτους. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία (87%) θεωρεί ότι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην αγορά της Θεσσαλονίκης τους εξυπηρετεί απόλυτα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις ad hoc ερωτήσεις που τέθηκαν σε καταναλωτές και επιχειρηματίες παράλληλα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας, Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ, που διενεργήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων, αποτελούμενο από 800 επιχειρήσεις και 700 καταναλωτές.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 88% πιστεύει ότι η αγορά της πόλης διαθέτει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρειάζονται ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών θεωρεί ότι οι τιμές στην αγορά της Θεσσαλονίκης είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας (56% ή 72% όσων έχουν γνώμη).

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: