To μετέωρο βήμα του Ράμα για τη συμφωνία της Ελληνοαλβανικής ΑΟΖ

Το διεθνές αεροδρόμιο της Ρίνας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Τίρανα, ονομάζεται «Μητέρα Τερέζα». Η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία της αλβανικής πρωτεύουσας φέρει το ίδιο όνομα. Θα φανταζόταν κανείς, όχι ουρανοκατέβατος, ότι υπό αυτή την ονοματοθεσία, προς τιμήν της φιλάνθρωπης μοναχής συμπατριώτισσάς τους, οι Αλβανοί πολιτικοί ηγέτες θα εμφορούνταν από πνεύμα γενναιοδωρίας και αλτρουισμού.

Ενδεχομένως σε πολλούς τομείς της εγχώριας δημόσιας ζωής αυτό να ισχύει. Οχι όμως και στο διπλωματικό πεδίο. Σε αυτό μάλλον κυριαρχούν οι κωλοτούμπες. Τόσο θεαματικές, σαν να εκτελούνται από ακροβάτες περιοδεύοντος τσίρκου σε βαλκανικό παζάρι. Πράγμα που ίσως να διαπίστωσε εκ του σύνεγγυς η ελληνική αντιπροσωπεία που συνόδεψε τον πρωθυπουργό στα Τίρανα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. — Δυτικών Βαλκανίων.

Αξιος εκπρόσωπος της ντόπιας σχολής των κυβιστήσεων, ο επί δεκαετία εκλεγμένος τρεις διαδοχικές φορές, 58χρονος πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα. Με αυτάρεσκο, σχεδόν ναρκισσιστικό ύφος, αυτός ο δίμετρος πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας, εκκεντρικός εικαστικός και γόνος της προνομιούχας νομενκλατούρας του καθεστώτος Χότζα, συμπεριφέρθηκε άκομψα προς τη γειτονική Ελλάδα. Πόσο μάλλον αχάριστα, δεδομένου ότι υπήρξε πολυποίκιλα ευνοημένος από την ευρωπαϊκή Ελλάδα, από την εποχή κιόλας που ήταν δήμαρχος Τιράνων.


Επιβεβαιώνοντας το απόφθεγμα «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος», εκδήλωσε με φάουλ την αγνωμοσύνη του. Λίγο πριν από τη διάσκεψη, μιλώντας στο κανάλι του πανευρωπαϊκού ειδησεογραφικού ιστότοπου Euractiv, εγκάλεσε αλαζονικά την Ελλάδα για εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να μπει δολίως στο κλαμπ της. Χωρίς διπλωματικό τακτ, συνέχισε λέγοντας ωμά ότι «πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα».

Στον αμέσως επόμενο τόνο έθεσε σε εφαρμογή την τσιρκολάνικη περφόρμανς του, η οποία απέχει μακράν της παραδοσιακής αλβανικής μπέσας. Προέβη σε ταχυδακτυλουργική αναδίπλωση με θεαματική ανασκευή όσων ευθαρσώς δήλωσε. Εξέφρασε τη λύπη του επειδή αυτές «δεν αποδόθηκαν σωστά» και παρέπεμψε εμμέσως, πλην χοντροκομμένα, στην πανουργία των Ελλήνων στον Τρωικό Πόλεμο και τον Δούρειο Ιππο! Παράλληλα, ως λάτρης της μαγειρικής, επιχείρησε να γλυκάνει τις άστοχες τοποθετήσεις του. Με ζαχαρωμένα λόγια, σαν το παχύρρευστο σιρόπι στην «καϊματσίνα», την ντόπια κρεμόπιτα, υποδέχτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι δεν κρύβει πως τον θεωρεί τον καλύτερο Ελληνα πρωθυπουργό. Κράτησε, ωστόσο, τις ιδεολογικές του επιφυλάξεις της πολιτικής του ταυτότητας διαμηνύοντας στο ακροατήριο ότι ο ίδιος είναι σοσιαλιστής.

Επίγονος του Χότζα

Κομματικός, δηλαδή, επίγονος του Ενβέρ Χότζα, καθότι το Αλβανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, αποτελεί τη μετεξέλιξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργασίας, αυτού που επί 46 χρόνια στην εξουσία εγκλώβισε στην απομόνωση από τον κόσμο τα 3 εκατομμύρια κατοίκoυς της χώρας. Σοσιαλιστής λοιπόν ο Ράμα, όπως ακριβώς είναι και εθνικιστής, λαϊκιστής, διαπλεκόμενος με ύποπτα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτές, όμως, οι πολύ πιο ανθεκτικές ιδιότητές του αποσιωπούνται από το σινάφι του.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: