Θεσσαλονίκη: Ο εθελοντισμός δυνάμωσε σήμερα τη φωνή του στην Αριστοτέλους

Με τη φράση «ο εθελοντισμός είναι εθισμός» και με σύνθημά του «η ισχύς εν τη ενώσει», ο συντονιστής του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (Thess-Δίκτυο), Άρης Παράσχου, δήλωσε ότι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού εορτάζεται με «δυναμισμό και πάθος», ακόμα και αν τελευταία στιγμή τα μεγαλόπνοα σχέδια που κατάστρωναν τους προηγούμενους έξι μήνες, τελικά δεν ευοδώθηκαν, «λόγω τεχνικών δυσκολιών που… τρίτοι δεν φρόντισαν να διευθετήσουν έγκαιρα».

Έτσι, από τις 12 το μεσημέρι άνθρωποι του Thess-Δίκτυο βρίσκονται στην πλατεία Αριστοτέλους όπου διοργανώθηκε η εκδήλωση «Voice to Volunteers». Εκπρόσωποι από 20 εθελοντικές οργανώσεις βρέθηκαν στο γυάλινο περίπτερο μπροστά από το Ολύμπιον και με σειρά από δράσεις ανέδειξαν και τίμησαν την προσφορά των εθελοντών και εθελοντριών. Μεταξύ άλλων, μίλησαν στους περαστικούς για τις εμπειρίες τους, ενώ τους κάλεσαν να συμμετέχουν σε παιχνίδια και άλλες διαδραστικές ασχολίες.

Βέβαια, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παράσχου, στη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε πρόβλεψη να μεταδίδονται-μεταξύ άλλων- τρία σποτάκια που ετοιμάστηκαν για τη σημερινή ημέρα και αφορούν σε πραγματικές ιστορίες εθελοντών, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό, λόγω τεχνικών δυσκολιών και έλλειψης χώρου.

Μεταξύ των ιστοριών που επρόκειτο να προβληθούν, συμπεριλαμβάνεται και μια που αφορά σε μια κοπέλα η οποία ενώ θεωρούνταν «τελειωμένη υπόθεση από τους οικείους της, τελικά μετά τη ψυχιατρική κλινική στην οποία νοσηλεύτηκε, βρήκε τον δρόμο της μέσω του εθελοντισμού και σήμερα εργάζεται ως τεχνικός υπολογιστών και δικτύων», επισήμανε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις Θεσσαλονίκης, ο κ. Παράσχου τόνισε ότι πέραν της καχυποψίας που υπάρχει για τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και την έλλειψη ενός ξεκάθαρου ορισμού του τι είναι ο εθελοντής σε θεσμικό επίπεδο, «συζητείται νομοσχέδιο που προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα πρέπει να διατηρούμε βιβλία τρίτης κατηγορίας, κάτι που αν ισχύσει, τελικά θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές εθελοντικές οργανώσεις». Εξάλλου, ο ίδιος επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι παραμένει ακόμα ανενεργό, μετά από ενάμιση χρόνο, το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι.

Το Thess-Δίκτυο είναι ένα δίκτυο των περίπου 50 πιο ενεργών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: