«Θα παραιτηθώ από πρόεδρος εάν…»

Μετά τις βαρύτατες καταγγελίες της Ρωσίας ότι η Τουρκία συναλλάσσεται παράνομα με το Ισλαμικό Κράτος για την αγορά πετρελαίου από εγκαταστάσεις των τζιχαντιστών στη Συρία, η Άγκυρα περνά στην αντεπίθεση.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε πως αν αποδειχθεί ότι η κυβέρνησή του έχει εμπορικές επαφές με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους για την αγοραπωλησία πετρελαίου τότε θα παραιτηθεί.

«Τη στιγμή που μπορούν να αποδείξουν ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, θα παραιτηθώ. Ομοίως πρέπει να πράξουν και εκείνοι που δεν μπορούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως ακόμα και όσοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από το ΙΚ θα πρέπει με τη σειρά τους να παραιτηθούν αν δε μπορούν να καταθέσουν αποδεικτικά στοιχεία, τονίζοντας πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συκοφαντεί τη χώρα του.

«Είναι ξεκάθαρο από πού αγοράζει η Τουρκία πετρέλαιο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι έπειτα από την ήδη τεταμένη κατάσταση με τη Ρωσία δε βοηθά κανέναν να ρίχνουμε «λάδι στη φωτιά».

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος πρόεδρος διερωτήθηκε ποια είναι τα κίνητρα πίσω από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, επισημαίνοντας πως η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και εξήγησε ότι ο τελευταίος είχε απολογηθεί και τον είχε διαβεβαιώσει πως δε θα ξανασυμβεί, αλλά όπως επισήμανε «τον παραβίασαν και πάλι».

Για μία ακόμα φορά επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόσθεση να κλιμακωθεί η κατάσταση, λέγοντας «θα κάνουμε ό,τι υπαγορεύει η διεθνής διπλωματία».

Την ίδια στιγμή, απέρριψε τις καταγγελίες της Μόσχας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει χάσει την τιμή της για να αγοράζει πετρέλαιο από μία τρομοκρατική οργάνωση.

 

 

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: