Θα παραδοθεί, αν ο ΟΗΕ αποφασίσει εναντίον του, δηλώνει ο ιδρυτής του Wikileaks

Αποφασισμένος να παραδοθεί στις  βρετανικές αρχές δηλώνει ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σε περίπτωση που η επιτροπή του ΟΗΕ η οποία διερευνά την υπόθεσή του, αποφασίσει εναντίον του.

 

Τον Ιούνιο του 2012, ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, καθώς καταζητούνταν από τις σουηδικές αρχές μετά από κατηγορία για βιασμό.

 

Όπως έγραψε στο Twitter «θα δεχόταν μια καταδικαστική απόφαση, αλλά σε περίπτωση που κέρδιζε θα ήθελε να περπατήσει ξανά ελεύθερος»

Η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ, που εξετάζει την περίπτωση Ασάνζ πρόκειται να λάβει τελική γνωμοδότηση την Παρασκευή, ενώ ο ίδιος τονίζει πως σε περίπτωση που κερδίσει την υπόθεση και αποδειχθεί πως τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν κινηθεί παρανόμως εναντίον του, θα απαιτήσει την άμεση επιστροφή του διαβατηρίου του.

Ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, είχε αρχικά συλληφθεί το 2010 στο Λονδίνο μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις σουηδικές αρχές και βρήκε άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου για έκδοσή του στη Σουηδία.

Ο οργανισμός Wikileaks  έφερε στο φως της δημοσιότητας πλήθος απόρρητων πληροφοριών που αφορούσαν κυρίως την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις μυστικές υπηρεσίες, γεγονός που προδικάζει την πιθανότητα να λογοδοτήσει και στις αμερικανικές αρχές εφόσον εκδοθεί στη Σουδία.

Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός πως η διαρκής παρουσία της Σκότλαντ Γιάρντ έξω από την πρεσβεία του Εκουαδόρ κόστισε στο βρετανικό κράτος 12,6 εκατομμύρια λίρες , αναγκάζοντας την υπηρεσία να αποσύρει τους αξιωματικούς της από τον συγκεκριμένο πόστο, τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία ωστόσο αποφάσισε να ακολουθήσει  άλλες μυστικές τακτικές.

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: