Τελειώνει ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. και Η.Π.Α. για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων

Στις 31 Ιανουαρίου 2016 έληξε η προθεσμία, για τις διαπραγματεύσεις, για μια νέα συμφωνία, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Η.Π.Α., που θα αφορά τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων, ανάμεσα στους δύο εταίρους. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) ζητούν, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Εθνικές Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία, με τις Η.Π.Α., θα είναι σύμφωνη με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αμφισβήτησε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α., για τη μεταφορά δεδομένων (γνωστή ως «ασφαλές λιμάνι») και ζήτησε, από τις Εθνικές Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να ερευνήσουν, εάν τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται, επαρκώς, όταν μεταφερθούν στις Η.Π.Α. Σε απάντηση αυτής της απόφασης, οι Εθνικοί Ρυθμιστές δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να κινούνται, εναντίον των εταιριών, που μεταφέρουν, στις Η.Π.Α., προσωπικά δεδομένα, χωρίς να σέβονται τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η BEUC και το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητούμε:

·         Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει, σε μια νέα συμφωνία, μόνον εφόσον αυτή, συμμορφώνεται, απόλυτα, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και εγγυάται ότι τα βασικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, ισχύουν, όταν τα προσωπικά τους δεδομένα μεταφέρονται στις H.Π.Α.

·         Οι Εθνικές Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να ερευνήσουν, να ποινικοποιήσουν και να τιμωρήσουν πιθανές παραβιάσεις των Ευρωπαϊκών νόμων, για τα δεδομένα.

Η Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:

«Όταν τα προσωπικά μας δεδομένα μεταφέρονται, εκτός Ε.Ε., πρέπει να ταξιδεύουν χέρι-χέρι, με την προστασία, που εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι, πραγματικά, ειρωνικό το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε μη ασφαλή τη συμφωνία «Ασφαλές Λιμάνι». Είναι, πλέον καιρός οι καταναλωτές να πάψουν να ανησυχούν, που θα μεταφερθούν τα δεδομένα τους, επειδή θα είναι σίγουροι ότι τα δικαιώματά τους γίνονται, απόλυτα, σεβαστά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι διαφορές ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Δίκαιο που ισχύει, στις Η.Π.Α., για τα προσωπικά δεδομένα, είναι ολοφάνερες και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν ξεκάθαρο: Δε μπορεί να υπάρχει συμφωνία «Ασφαλές Λιμάνι», εάν τα δικαιώματά μας και τα δεδομένα μας δεν προστατεύονται, στις Η.Π.Α., όπως και στην Ε.Ε. Διαφορετικά, σύντομα, θα υπάρξει καινούργια «καταδικαστική» απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ας το έχει υπόψη της, εάν αποφασίσει να κλείσει τη συμφωνία.

Ανεξάρτητα με τη λήξη των διαπραγματεύσεων, οι Εθνικές Αρχές Προστασίας των Δεδομένων έχουν καθήκον να διασφαλίσουν ότι οι εταιρίες, που δραστηριοποιούνται, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμορφώνονται, με τους Ευρωπαϊκούς νόμους. Περιμένουμε, από αυτές τις Αρχές, να παρέμβουν και όταν οι Αμερικανικές εταιρίες δε θα σέβονται τους Ευρωπαϊκούς κανόνες».

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: