Taste Atlas: Πέντε ελληνικά πιάτα με ζυμαρικά μπήκαν «σφήνα» στο… μονοπώλιο των Ιταλών

Όταν κάποιος σκέφτεται φαγητό με ζυμαρικά, στο μυαλό του… κυματίζει αμέσως η σημαία της Ιταλίας καθώς αυτά τα πιάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κουζίνα της γειτονικής μας χώρας. Το Taste Atlas, το γνωστό μέσο που δημιουργεί λίστες με γνωστά, αλλά και λιγότερα γνωστά φαγητά  μέσα από τις αξιολογήσεις του κόσμου, επιβεβαιώνει πλήρως πως Ιταλία σημαίνει ζυμαρικά. 

Τώρα ήρθε η σειρά της λίστας με τα κορυφαία φαγητά με ζυμαρικά στον κόσμο και φυσικά η Ιταλία όχι απλά πρωταγωνιστεί, αλλά σχεδόν έχει μονοπώλιο. Από τα 50 φαγητά της λίστας, τα 42 ανήκουν στην ιταλική κουζίνα. Η Ελλάδα όμως μπαίνει… σφήνα στη λίστα με πέντε πιάτα, ενώ υπάρχουν ακόμα δύο από την Κροατία και ένα από την Γαλλία.

Όσον αφορά στα ελληνικά πιάτα, στην 47η θέση βρίσκεται η μανέστρα. «Ο όρος μανέστρα στην Ελλάδα είναι πολύπλευρος και μπορεί να αναφέρεται σε ζυμαρικά με κριθαράκι, σε μια ντοματόσουπα εμπλουτισμένη με κριθαράκι ή σε ένα πλούσιο στιφάδο με βάση το κριθαράκι. Στα κυκλαδίτικα νησιά, η μανέστρα υποδηλώνει κυρίως μια σούπα με βάση την ντομάτα, η οποία συνήθως εμπλουτίζεται με κρεμμύδια, σκόρδο και ελαιόλαδο και στη συνέχεια περιστασιακά ολοκληρώνεται με τριμμένο τυρί.  Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί σε μια πλούσια σούπα με όσπρια. Πρόκειται για ένα κλασικό comfort food, που πιστεύεται ότι επινοήθηκαν στο πλαίσιο της ιταλικής μαγειρικής παράδοσης», αναφέρεται από το Taste Atlas.


 

Λίγο υψηλότερα, στην θέση 43 είναι τα αγαπημένα πολλών μακαρόνια με κιμά. «Αυτή η ελληνική εκδοχή των ζυμαρικών και του κιμά με βάση την ντομάτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές σε όλη τη χώρα. Αν και τα μακαρόνια με κιμά kima είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με πρόσθετα υλικά, συνήθως διακρίνεται από τη χρήση αρωματικών μπαχαρικών όπως κανέλα ή γαρύφαλλο στον κιμά. Πρόκειται για ένα κλασικό πιάτο άνεσης που συνήθως γαρνίρεται με τριμμένο τυρί», γράφουν.


 

Στη θέση 35 είναι η δημοφιλής, ειδικά στα νησιά, αστακομακαρονάδα με το Taste Atlas να γράφει: «Το κύριο στοιχείο σε αυτό το εξαιρετικό ελληνικό πιάτο είναι ο αστακός που συνδυάζεται με μια γευστική σάλτσα ντομάτας και σερβίρεται πάνω σε ζυμαρικά. Το πιάτο συνήθως παρασκευάζεται με σπαγγέτι, ενώ η σάλτσα συνήθως εμπλουτίζεται με κρασί και διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Το κρέας του αστακού σερβίρεται παραδοσιακά σε κέλυφος, ενώ όλο το πιάτο γαρνίρεται γενναιόδωρα με μαϊντανό. Αν και μπορεί να βρεθεί και σε άλλες ελληνικές περιοχές, η αστακομακαρονάδα συνδέεται κυρίως με το νησί της Σκύρου».


 

Στην 20η θέση είναι το Παστίτσιο που ίσως κάποιοι θα περίμεναν λίγο υψηλότερα, όμως έχει πλασαριστεί αρκετά καλά.  «Αν και οι Έλληνες δεν εφηύραν τα ζυμαρικά, κατανάλωναν παρόμοια τρόφιμα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι όροι που συνήθως συνδέουμε με το ιταλικό φαγητό, όπως τα λαζάνια και τα μακαρόνια, θεωρούνται από ορισμένους ότι είναι ελληνικής προέλευσης. Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό pasticcio, μια μεγάλη οικογένεια πιτών με ζυμαρικά και κιμά. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι τα mac and cheese για τους Αμερικανούς — έντονα αρωματικά, πλούσια και κολλώδη στρώματα σωληνοειδών ζυμαρικών σε μια πλούσια σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά, που ολοκληρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλίζεται με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι», γράφει το γνωστό μέσο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: