Τα… χριστουγεννιάτικα λάθη που προσκαλούν τους διαρρήκτες

Οι Γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι εξ ορισμού περίοδος χαράς, ξεκούρασης και διασκέδασης. Όλοι κάνουμε τα πάντα για να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο όμορφα. Στο πνεύμα αυτό, θα ήταν κρίμα να κάνουμε κάποια λάθη… εποχικά, που μπορούν να απειλήσουν την ασφάλεια του σπιτιού μας στέλνοντας σήμα σε επίδοξους διαρρήκτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κλοπές σε σπίτια αυξάνονται κατακόρυφα την περίοδο των Γιορτών: αυτό το στοιχείο αρκεί για να έχουμε διπλά τον νου μας.

  • Μη δημοσιεύετε τα σχέδιά σας για διακοπές ή για πάρτι και άλλες εξόδους στα social media. Αυτός ο κανόνας ισχύει για κάθε περίοδο του χρόνου, αλλά τα Χριστούγεννα οι προσκλήσεις πολλαπλασιάζονται και οι έξοδοι είναι περισσότερες. Επειδή ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να βλέπει τις δημοσιεύσεις σας (ή και τις δημοσιεύσεις φίλων σας), αποφύγετε να δίνετε και την παραμικρή πληροφορία που θα δείχνει πότε θα λείπετε από το σπίτι.
  • Ένα μεγάλο και όμορφα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πραγματικά το κόσμημα των ημερών. Αλλά αν μένετε σε ισόγειο και το τοποθετήσετε μπροστά στο παράθυρο με κουτιά από δώρα κάτω του, είναι σαν να φτιάχνετε… βιτρίνα για διαρρήκτες. Ασφαλώς και κανείς δεν θέλει να «κρύψει» το δέντρο του, αλλά ας κρατά τουλάχιστον τις κουρτίνες κλειστές.
  • Όταν επιστρέφετε από τα ψώνια σας, προσπαθήστε να ξεφορτώσετε τα δώρα και τις σακούλες στο σπίτι όσο πιο γρήγορα και διακριτικά γίνεται. Προφανώς, αν έχετε γκαράζ, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, σταθμεύετε στον δρόμο, προσπαθήστε να έχετε τις σακούλες στο πορτ μπαγκάζ για να μην είναι ορατές και, πηγαίνοντας στο σπίτι, να πάρετε μαζί σας τα πάντα με την πρώτη – δεν θέλετε κάποιος να επιχειρήσει στα γρήγορα να σπάσει κάποιο τζάμι όσο εσείς πηγαινοέρχεστε.
  • Αν έχετε κάνει κάποιο… μεγάλο δώρο στον εαυτό σας ή κάποια μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά (λ.χ. μια τηλεόραση), προσέξτε πώς θα απορρίψετε τη συσκευασία. Το καλύτερο είναι να την κόψετε σε κομμάτια και να τα πετάξετε σε μια κανονική σακούλα σκουπιδιών. Σε τυχόν πακέτα που έχετε παραλάβει στο σπίτι, οπωσδήποτε να βγάζετε την ετικέτα που γράφει τα στοιχεία σας.
  • Στην περίοδο των Εορτών ειδικά, οι επισκέψεις στα σπίτια, τα πάρτι κ.λπ. είναι σχεδόν ο κανόνας. Μην προσπαθήσετε να κάνετε πιο εύκολη τη ζωή των προσκεκλημένων σας αφήνοντας την εξώπορτα λίγο ανοιχτή ή κάποιο κλειδί κάτω από το χαλάκι. Είναι κλασικά λάθη, που δίνουν ευκαιρία στους διαρρήκτες για μια γρήγορη «δουλειά».
  • Πολλοί διακοσμούν το σπίτι ή την αυλή τους με φωτάκια, αλλά μην το κάνετε αν δεν έχετε εξωτερική πρίζα. Το να περάσει κάποιος ένα καλώδιο επέκτασης μέσα από ένα παράθυρο λ.χ., σημαίνει ότι το παράθυρο θα είναι ελαφρά ανοιχτό, άρα ευκαιρία εύκολης εισόδου για έναν διαρρήκτη. Όπως όλο τον χρόνο και σε κάθε περίοδο, τα παράθυρα και οι πόρτες σας πρέπει να είναι καλά κλειστές.
  • Παιδιά (μικρά και… μεγάλα) που λένε τα κάλαντα, εκπρόσωποι από φιλανθρωπικές οργανώσεις και πολλοί άλλοι είναι πιθανό να χτυπήσουν την πόρτα σας. Την καλή μας διάθεση, που ανοίγει την εξώπορτα, είναι κάτι που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν οι διαρρήκτες. Προφανώς, η λύση δεν είναι να μην ανοίγετε σε κανέναν, όμως το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αφήνετε έναν άγνωστο να μπει στο σπίτι σας – μπορούν να σας πουν τα κάλαντα μια χαρά ακόμα κι να στέκονται έξω.

ΕΛΛΑΔΑπροστασια σπιτιουΠως να προστατεψω το σπιτι μουσυστηματα ασφαλειας

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: