Τα τρία μεγάλα εμπόδια στις διαπραγματεύσειςγια το ασφαλιστικό

Τρία είναι τα μεγάλα εμπόδια στο ασφαλιστικό για τους θεσμούς την ίδια ώρα που ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προειδοποιεί πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα είναι σκληρή και σημειώνει ότι «ορισμένοι έχουν έμμονη με τις μειώσεις» υπονοώντας το ΔΝΤ.

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό παρουσιάστηκε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια πήρε το δρόμο για τους Θεσμούς ενώ όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι πολύ δύσκολες ως την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί δεν συμφωνούν με το ύψος 1,5% των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, ωστόσο η Κομισιόν εμφανίζεται πιο διαλλακτική σε σχέση με το ΔΝΤ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία από τους Θεσμούς σε ό,τι αφορά τις γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ωστόσο, διατυπώνονται επιφυλάξεις με «αγκάθια» την αύξηση των εισφορών και το ποσοστό αναπλήρωσης.
Ακόμη, το σχέδιο για επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών έχει προβληματίσει τους Θεσμούς, όπου -αν και δεν έχουν λάβει επισήμως την πρόταση – τα πρώτα σχόλια δεν είναι θετικά, διότι αναφέρουν ότι είναι φόρος υπέρ τρίτων.
Οι δανειστές ζητούν, επίσης, να συγχωνευτούν 16 Ταμεία σε ένα, όχι μόνον διοικητικά, αλλά και να έχουν την ίδια πολιτική σε εισφορές και απολαβές. Ένα ακόμα αίτημα αποτελούν οι μειώσεις τις υψηλές κύριες συντάξεις, αλλά και να μπει ένα ταβάνι.

Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα κάνει πίσω σε όλα, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις από την πλευρά του Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Action24.gr-Politiki

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: