Τα στοιχεία 311 χρηστών ζήτησαν οι ελληνικές αρχές από το Facebook

Σύμφωνα με την έκθεση διαφάνειας του Facebook για το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν δεδομένα για 311 χρήστες και 61 απαγορεύσεις για πρόσβαση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, το Facebook έλαβε συνολικά 326 αιτήματα από τις ελληνικές Αρχές το πρώτο εξάμηνο του 2016, από τα οποία 242 αφορούσαν περιεχόμενο. Ακόμη, ζητήθηκαν δεδομένα για λογαριασμούς 311 χρηστών, από τα οποία 84 χαρακτηρίστηκαν «επείγοντα».

Τα αιτήματα που αφορούσαν απαγόρευση πρόσβασης σε περιεχόμενο ήταν συνολικά 61 και ζητήθηκε απαγόρευση πρόσβασης σε συνολικά 79 χρήστες.

Στην έκθεσή του το Facebook υπογραμμίζει ότι όταν λαμβάνει κυβερνητικά αιτήματα για απαγορεύσεις σε περιεχόμενο ή χρήστες, τα ελέγχει διεξοδικά ώστε να επιβεβαιώσει πως πράγματι το επίμαχο περιεχόμενο παραβαίνει τους νόμους. Στη συνέχεια απαγορεύει την πρόσβαση σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή.

«Για παράδειγμα, η μη αναγνώριση του Ολοκαυτώματος είναι παράνομη στη Γερμανία και επομένως, εφόσον υπάρξει σχετική αναφορά, θα απαγορεύσουμε την πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο για όσους διαμένουν στη Γερμανία», εξηγεί.

«Δημοσιεύουμε αυτές τις πληροφορίες για τα αιτήματα που αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας (συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Messenger, WhatsApp και Instagram) επειδή θέλουμε να κατανοήσει το κοινό τη φύση και το εύρος αυτών των αιτημάτων, καθώς και τις αυστηρές πολιτικές και διαδικασίες που εφαρμόζουμε κατά το χειρισμό τους», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση.

Όπως τονίζει η εταιρεία, κάποιες φορές λαμβάνει αιτήματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο επίσημων ερευνών, με την πλειοψηφία να αφορά κυβερνητικές υποθέσεις, όπως ληστείες και απαγωγές. Συχνά τα αιτήματα αυτά αφορούν βασικές πληροφορίες των συνδρομητών, όπως το πότε γράφτηκαν στο Facebook, το περιεχόμενο των αναρτήσεών τους και η διεύθυνση από την οποία συνδέονταν στην πλατφόρμα (IP).

texnologia

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: