Τα μαύρα κουτιά «δείχνουν» έκρηξη στο ρωσικό αεροπλάνο

Ευρωπαίοι ερευνητές που ανάλυσαν τα στοιχεία από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου της Metrojet που συνετρίβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 224 άτομα, ξεκαθαρίζουν ότι η συντριβή δεν είναι ατύχημα. Σύμφωνα με το France 2, ο καταγραφέας ήχου στο πιλοτήριο έχει καταγράψει τον ήχο μιας έκρηξης, ενώ ο καταγραφέας των στοιχείων της πτήσης επιβεβαιώνει ότι η έκρηξη δεν οφείλεται σε ατύχημα.

Σύμφωνα με το France 2 δεν υπάρχει ένδειξη μηχανικής βλάβης. Όλα κυλούν ομαλά στα 24 πρώτα λεπτά της πτήσης και μέσα σε κλάσμα του δευτερολέπτου διακόπτονται οι συνομιλίες, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει την ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος.

Παράλληλα, πηγή που πρόσκειται στις έρευνες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ανάλυση των δύο μαύρων κουτιών, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την περιοχή της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά και την εμπειρία των ερευνητών, επιτρέπουν να προκριθεί ως επικρατέστερο το σενάριο επίθεσης.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι το γεγονός ότι τα μαύρα κουτιά σταμάτησαν απότομα να καταγράφουν δεδομένα στο 24ο λεπτό της πτήσης, ενδεχομένως συμπίπτει με μια «πολύ αιφνίδια εκρηκτική αποσυμπίεση».

«Η υπόθεση μιας έκρηξης που οφείλεται σε τεχνική βλάβη, μια πυρκαγιά ή κάτι άλλο μοιάζει απίθανη σε μεγάλο βαθμό καθώς οι καταγραφείς θα είχαν σίγουρα καταγράψει μια ένδειξη πριν από τη διάλυση και/ή οι πιλότοι θα το είχαν αναφέρει» προσθέτει η πηγή.

«Σε θεωρητικό επίπεδο, η υπόθεση μιας επίσης σφοδρής έκρηξης που να οφείλεται σε δυστύχημα είναι πιθανή, ωστόσο στην πράξη είναι πολύ λίγο πιθανή» παραδέχεται ο αξιωματούχος και προσθέτει: «Ένα αεροσκάφος δεν σταματά απλά να μεταδίδει δεδομένα ενώ πετά στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κατά τη διάρκεια της πτήσης εάν δεν έχει σημειωθεί μια σφοδρή έκρηξη».

Εξειδικευμένοι ιστότοποι εξηγούν ότι μια εκρηκτική διακοπή της σταθερής πίεσης λαμβάνει χώρα σε λιγότερα από 0,5 δευτερόλεπτα προκαλώντας τη σχεδόν άμεση διάλυση του αεροσκάφους, κάτι που θα εξηγούσε το γεγονός ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους και οι σοροί των επιβατών διασκορπίστηκαν σε πολύ μεγάλη ακτίνα.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα, ούτε να καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία για την ασφάλεια των πτήσεων. in.gr

 

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: