Τα 5.000 ηλιοβασιλέματα στον Άρη του ρομποτικού «Opportunity»

Για 5.000ή μέρα ανέτειλε το Σάββατο ο Ήλιος πάνω από το ρομποτικό ρόβερ «Opportunity» της NASA που κινείται με ηλιακή ενέργεια στην επιφάνεια του ‘Αρη πραγματοποιώντας γεωλογικές έρευνες.

«5.000 ηλιοβασιλέματα μετά την έναρξη της αποστολής του, το εκπληκτικό ρόβερ συνεχίζει να μας προσφέρει εκπλήξεις για τον ‘Αρη», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του «Opportunity» Τζον Κάλας του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA.

Η αρειανή μέρα διαρκεί περίπου 40 λεπτά περισσότερα από τη γήινη και το αρειανό έτος διαρκεί σχεδόν δύο γήινα χρόνια. Το «Opportunity» έφθασε στον «κόκκινο» πλανήτη στις 25 Ιανουαρίου του 2004 και αρχικά η αποστολή του προγραμματιζόταν να έχει διάρκεια μόλις 90 αρειανές μέρες, ούτε κατά διάνοια η NASA δεν περίμενε ότι το ρομποτικό ρόβερ θα επιβίωνε μέχρι σήμερα.

Ο ρομποτικός γεωλόγος βρίσκεται, σήμερα, στο εσωτερικό μιας πλαγιάς, που ονομάζεται «Κοιλάδα της Επιμονής», στη δυτική άκρη του κρατήρα «Εντέβορ». Το ρόβερ μελετά περίεργες και άγνωστης προέλευσης λωρίδες πάνω σε βράχους, που δεν μοιάζουν με οτιδήποτε άλλο στον έχει ερευνήσει έως τώρα.

Για να φθάσει εκεί από την αρχική τοποθεσία της προσεδάφισής του, το «Opportunity» έχει διανύσει πάνω από 45 χιλιόμετρα. Μέχρι σήμερα έχει στείλει στη Γη περίπου 225.000 φωτογραφίες.

texnologia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: