Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εκφράζει την στήριξη της στην Γαλλία

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, από τον ΟΗΕ ως το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Τουρκία, οι αξιωματούχοι καταδικάζουν τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν στο Παρίσι, και έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 126 άνθρωποι, καθώς επίσης πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά, στην πιο σκοτεινή μέρα για την Πόλη του Φωτός, μετά το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ομόφωνα τις «βάρβαρες και δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις» που διαπράχθηκαν με όπλα και βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες του Παρισιού. Ο γ. γ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι «στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του γαλλικού λαού».

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η διεθνής συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας «ισχυρή και ενωμένη» κατά της τρομοκρατίας. «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων, με όλους αυτούς που επλήγησαν και με τον λαό της Γαλλίας», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει ποτέ την δημοκρατία», πρόσθεσε.

Σοκαρισμένη η Ευρώπη

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

«Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε στον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την αμέριστη συμπαράστασή του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες «με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι. «Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση και της έχει μεταφέρει την συμπάθεια και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στην Γερμανία», τόνισε η κυρία Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.

«Μαζί με τους Γάλλους αδελφούς μας, ενάντια στην τρομερή επίθεση κατά του Παρισιού και της Ευρώπης», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο Facebook, την ώρα που τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα συνεχίζουν να μεταδίδουν τις εξελίξεις μετά από σειρά τραγικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, αποφάσισε την άμεση ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε δεκάδες ευαίσθητες τοποθεσίες-πιθανούς στόχους επιθέσεων, ειδικά στην γαλλική πρεσβεία και τα προξενεία στις πόλεις της Ρώμης, του Μιλάνου και της Νάπολης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να προεδρεύσει, αύριο νωρίς το πρωί, σε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό εσωτερικών και στενών συνεργατών, για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο πρόκειται να κηρυχθεί από τον πάπα Φραγκίσκο η έναρξη του Αγίου Έτους των Καθολικών, στον ναό του Αγίου Πέτρου. Υπό το φως των τραγικών εξελίξεων στην Γαλλία, αναμένεται να ληφθούν εξαιρετικά υψηλά μέτρα ασφαλείας, από την στιγμή που το Βατικανό θεωρείται εδώ και καιρό ένας από τους κύριους στόχους των ισλαμιστών τρομοκρατών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα «πιο βαθιά του συλλυπητήρια» στη Γαλλία μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι χθες Παρασκευή και κάλεσε να υπάρξει «συναίνεση της διεθνούς κοινότητας» στον αγώνα «εναντίον της τρομοκρατίας».

«Ο στόχος των ειδεχθών επιθέσεων στο Παρίσι είναι η ανθρωπότητα ολόκληρη. Η Τουρκία καταδικάζει σθεναρά αυτές τις επιθέσεις», έγραψε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Καθώς η χώρα μας γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες της τρομοκρατίας, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την οδύνη που βιώνει η Γαλλία τώρα», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

«Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, στη χώρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, και τη Δευτέρα η σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι (G20). «Η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τη Γαλλία και τις άλλες συμμαχικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας (…) και θα αγωνιστούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ομπάμα: Θα κυνηγήσουμε αυτούς που μας κυνηγούν

«Θα κυνηγήσουμε αυτούς που κυνηγούν τους λαούς μας», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα σχολιάζοντας τα δολοφονικά χτυπήματα στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής.

«Παρακολουθούμε μία εξοργιστική προσπάθεια τρομοκράτησης αθώων πολιτών», πρόσθεσε ο Μπάρακ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις στο Παρίσι, «επιθέσεις κατά της ανθρωπότητας και των παγκόσμιων αξιών που μοιραζόμαστε».
Ο Αμερικανός πρόεδρος εγγυήθηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα κατά τις τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιμετώπιση των χτυπημάτων και την τιμωρία όσων κρύβονται πίσω από αυτά.

Οι επιθέσεις αυτές «δεν αποτελούν μόνον μια επίθεση κατά του Παρισιού», αλλά «μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών αξιών μας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο και ανέφερε στα γαλλικά το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: «Liberte, Egalite, Fraternite» (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη)

Πούτιν:

Τις «ειδεχθείς» και «απάνθρωπες δολοφονίες» στο Παρίσι καταδίκασε παράλληλα η Ρωσία, δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει «όλη της τη βοήθεια στην έρευνα για τα τρομοκρατικά αυτά εγκλήματα», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη της Ρωσίας στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

Κίνα- Ιαπωνία

«Βαθύτατα συγκλονισμένη είναι η Κίνα», ανακοίνωσε την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του έτοιμος να συσπειρωθεί με τη Γαλλία και τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουν τη συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Συγκλονισμένη» και «εξοργισμένη» είναι και η Ιαπωνία η οποία δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την «πρόληψη της τρομοκρατίας».

Action24.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: