Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Δεν έχουμε παρατηρήσει κινητικότητα μελών της Wagner στη Λευκορωσία» είπε ο Στόλτενμπεργκ

Το ΝΑΤΟ δεν έχει δει καμία μετακίνηση μισθοφόρων μαχητών της Wagner προς τη Λευκορωσία, δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία ανάπτυξη ή μετακίνηση των δυνάμεων της Wagner στη Λευκορωσία, αλλά φυσικά παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους, προσθέτοντας ότι η συμμαχία είναι «έτοιμη» να αμυνθεί απέναντι σε κάθε πιθανή απειλή.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν εκτεταμένες εικασίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο ηγέτης της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν μετά την αποτυχημένη ανταρσία στις 23-24 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μεσολάβησε για να «μετακομίσει» ο Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, ωστόσο πριν μερικές ημέρες ανέφερε πως δεν βρισκόταν, τελικά, στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πρόεδροι της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Λετονίας έστειλαν κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους επικεφαλής της Συμμαχίας, προειδοποιώντας τους για την απειλή «που συνιστούν οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας και η εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία».

Σύμφωνα με την Ομάδα Επικοινωνίας του Λιθουανού Προέδρου, οι τρεις ηγέτες επεσήμαναν επίσης ότι «η μετεγκατάσταση των μισθοφόρων της ρωσικής ομάδας Wagner και του αρχηγού τους στη Λευκορωσία θα δημιουργήσει κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα στη Λευκορωσία και, κατά συνέπεια, μια πιθανή απώλεια του ελέγχου των συμβατικών και πυρηνικών όπλων».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: