Σύνοδος Κορυφής: Το σχέδιο για κλειστά σύνορα και το γεύμα Μέρκελ-Νταβούτογλου-Ρούτε

Αντιμέτωπος με ένα οργανωμένο σχέδιο προώθησης των κλειστών συνόρων και επί της ουσίας, νομιμοποίησης της παρασυνόδου που είχε οργανώσει η Αυστρία και τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να βρεθεί στη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας. Οι 28 θα συμμετάσχουν το απόγευμα σε ένα γεύμα εργασίας με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τη στιγμή που η άφιξη 1,25 εκατ. αιτούντων άσυλο διχάζει όσο ποτέ άλλοτε τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.

Η Αυστρία αλλά και άλλα κράτη –- μέλη, που ασπάζονται τις απόψεις της Βιέννης έχουν συγκροτήσει μπλοκ ώστε να κλείσει ο βαλκανικός δρόμος στους πρόσφυγες και να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή αναμένεται να δοθεί διορία 60 ημερών στην Αθήνα ώστε να οργανώσει καλύτερα τη φύλαξη των ανατολικών συνόρων της ΕΕ. Παράλληλα η Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, η οποία περιμένει ότι θα χρειαστεί να υποδεχθεί έως τα τέλη Μαρτιου 100.000 πρόσφυγες προερχόμενους από τη γείτονα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9:15 το πρωί ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά (στις 10:00) θα έχει συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας που βρίσκεται το τρέχον εξάμηνο στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ακολουθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζητήμα.Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (11:00).

Ακολουθεί το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και Τουρκίας (12:30-14:30), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης. Στις 15:00-17:00 είναι προγραμματισμένες οι εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δείπνο εργασίας Μέρκελ, Νταβούτογλου και Ρούτε

Ο Νταβούτογλου θα βρίσκεται από απόψε στις Βρυξέλλες για να «προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής» κεκλεισμένων των θυρών με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου προεδρεύει κατά το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ.

Πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα του έχει κάνει «σημαντικά βήματα» για να σεβαστεί αυτό που της αναλογεί από το «σχέδιο δράσης» που συμφώνησε τον Νοέμβριο με την ΕΕ για να σταματάει τους μετανάστες που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησιά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως κατά την περιοδεία του στα Βαλκάνια και την Τουρκία πως διαπίστωσε «μια ευρωπαϊκή συναίνεση (…) γύρω από μια συνολική στρατηγική που, αν εφαρμοστεί πιστά, μπορεί να βοηθήσει να περιορισθούν οι (μεταναστευτικές) ροές».

Προϋπόθεση να εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι συμφωνίες ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, μην επιτρέποντας να εισέρχονται στην Ελλάδα παρά μόνο πρόσωπα που καταθέτουν αίτημα για άσυλο. Αυτό θα επιτρέψει να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της ΕΕ και στη συνέχεια να απελαθούν όλοι οι «οικονομικοί μετανάστες» στην Τουρκία, η οποία θα τους στείλει με τη σειρά της στις χώρες καταγωγής τους.

Μένει να πεισθεί η Άγκυρα να τηρήσει τις υποσχέσεις της, θέτοντας σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου μια συμφωνία «επανεισδοχής» στην Τουρκία των παράτυπων μεταναστών.

Action24.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: