Σύνοδος Κορυφής: Οι 28 συμφώνησαν σήμερα πρέπει να πείσουν τον Νταβούτογλου

Μετά την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των «28» όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά το δείπνο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ξεκινήσουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία που προμηνύονται σκληρές και δύσκολες με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Το στίγμα γι αυτά που θα ακολουθήσουν σήμερα έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ο οποίος εξερχόμενος είπε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως « αν χρειαστεί, ναι».

Τι συμφωνήθηκε από τους «28»
Διαβάστε το προσχέδιο της Συνόδου

Οι 28 ηγέτες ενέκριναν με μικρές αλλαγές μια πρόταση προς την Τουρκία που βρίσκεται πολύ κοντά στο αρχικό σχέδιο του Ντόναλντ Τουσκ και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι αιτήσεις για παροχή ασύλου θα υποβάλλονται στα ελληνικά νησιά, τα οποία θα ενισχυθούν με εξειδικευμένο προσωπικό που θα διαθέσουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. Οι 28 ηγέτες – προκειμένου να παρακάμψουν τις αντιδράσεις για την νομιμότητα των διαδικασιών – αποφάσισαν ότι η κάθε αίτηση θα εξετάζεται κατά περίπτωση, χωρίς ομαδοποιήσεις.

Σε ότι αφορά στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασίας για την Τουρκία, οι 28 συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές, γεγονός που θεωρείται νίκη για τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη»

Συγκεκριμένα στο draft που κυκλοφόρησε από το Reuters αναφέρεται: Η ΕΕ θα προετοιμαστεί για την απόφαση ανοίγματος νέων κεφαλαίων στην ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, το συντομότερο δυνατό με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2015.

«Το μήνυμα που πρέπει αν σταλεί σε όλους είναι ότι όποιος πληρώνει για να μεταβεί από την Τουρκία στην Ελλάδα θα επιστρέφει πίσω» δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν μετά το τέλος του δείπνου. Ο κ. Φάιμαν πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να λειτουργήσει η συμφωνία για την επαναπροώθηση των προσφύγων προς την Τουρκία» και να μείνει κλειστή η Βαλκανική οδός . Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» .

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα της Τουρκίας για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες αναφέρεται ότι αυτό θα γίνει το αργότερο έως το τέλος του Ιουνίου το 2016,«αφού πρώτα ικανοποιηθούν όλες προϋποθέσεις», δηλαδή 72 προαπατούμενα στα οποία ήδη από την περασμένη εβδομάδα επιμένει η γαλλική κυβέρνηση.

Πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι εάν το πρωί της Παρασκευής ο Αχμέτ Νταβούτογλου θέσει νέα αιτήματα, θα συνεδριάσουν ξανά οι 28 ηγέτες για να τα συζητήσουν.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως ο Αχμ.Νταβούτογλου «δεν έχει ακόμη δει τις τελευταίες προτάσεις» της ευρωπαϊκής πλευράς.

«Η Ευρώπη πρέπει να δει τη συνολική εικόνα» υποστήριξε ο τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως «δεν είναι σίγουρο» ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συμφωνήσει σε όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης.

Η τουρκική πλευρά υπογράμμισε πως θα πιέσει συγκεκριμένα για άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές συνομιλίες. «Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες επί της διαδικασίας για πλήρη ένταξη της Τουρκίας, έχουμε ήδη εκπληρώσει τα κριτήρια για άνοιγμα πολλών κεφαλαίων» υποστήριξε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας πως «για αυτό πιστεύουμε ότι υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν για το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων, και αυτή είναι και η προσδοκία μας».

Action24.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: