Σύνοδος για το Κλίμα: Στόχος οι δεσμευτικές αποφάσεις-Η συμβολική κίνηση Τσίπρα

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησαν μια φιλόδοξη προσπάθεια χθες να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας παγκόσμια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να ηγούνται του καλέσματος για συμφωνία.Μετά από δεκαετίες δύσκολων διαπραγματεύσεων και την αποτυχία μιας συνόδου κορυφής στην Κοπεγχάγη πριν από έξι χρόνια, διαφαίνεται η μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί κάποιας μορφής λύση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι δραματικές εκκλήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, έτσι ώστε να μην ξεπεράσει η αύξηση της θερμοκρασίας τους 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, επισφράγισαν την πρώτη ημέρα των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή.

Η συνάντηση θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για τα κράτη που έχουν υπογράψει τη σύμβαση-πλαίσιο των ΗΕ για την κλιματική αλλαγή να θέσουν την παγκόσμια οικονομία σε ρότα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα πριν η αύξηση της θερμόκρασίας του πλανήτη προξενήσει ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι δεν φτάνουν οι προθέσεις καλής θέλησης και ότι η γη βρίσκεται σε σημείο καμπής. Από τη πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο για «μηνύματα που θα κρίνουν το μέλλον του πλανήτη μας», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή θα σφραγίσει τον 21ο αιώνα περισσότερο από κάθε άλλη εξέλιξη.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ηγέτες περιορίστηκαν σε δηλώσεις χαλαρής αυτοδέσμευσης για μείωση των δηλητηριωδών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, που μαζί με τις ΗΠΑ μολύνει όσο καμιά άλλη χώρα το περιβάλλον, ζήτησε να υπολογιστούν οι διαφορές ανάμεσα σε μεμονωμένα κράτη και να τους δοθούν οι δυνατότητες να βρουν δικούς τους τρόπους επίλυσης της κλιματικής αλλαγής. Το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από το 2030 και μετά.

Ένα τριαντάφυλλο στο Μπατακλάν από τον Τσίπρα

Σε μια κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης, λίγο προτού αναχωρήσει από το Παρίσι, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.Ο  πρωθυπουργός βρέθηκε στο θέατρο “Μπατακλάν”, όπου ο ίδιος και καθένα από τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας άφησαν από ένα λευκό τριαντάφυλλο στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο για το Κλίμα.

«Είμαστε εδώ για να λάβουμε αποφάσεις, δεσμευτικές για όλους μας. Γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε. Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε πώς θα το πράξουμε» είπε στην ομιλία του.

Από το Παρίσι -τόνισε- «την πληγωμένη από την τρομοκρατία πόλη δηλώνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή ειρήνης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και οικολογικής συνείδησης».

Action24.gr-Politiki

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: