Συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου με φορείς της ΑΜΘ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη

Συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου με φορείς της ΑΜΘ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη
Δεν μπορούν πλέον να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς!
Σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς φορείς και με κινήματα της κοινωνίας των πολιτών είχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο στην όπου βρέθηκε την Πέμπτη 28/2 και την Παρασκευή 1/3, προσκεκλημένος της Συνδιάσκεψης των Ευρωπαϊκών Παράκτιων / Θαλάσσιων Περιφερειών.  Στις συζητήσεις με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη τέθηκαν τα θέματα της αντιμετώπισης της ανεργίας στην περιοχή, της ενίσχυσης τοπικών πρωτοβουλιών  κοινωνικής συνοχής. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι μεταλλευτικές δραστηριότητες χρυσού ανταγωνίζονται τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων σε άλλους τομείς. Συζητήθηκε η επιμονή της κεντρικής εξουσίας να επιβάλει αυθαίρετα και με αντιδημοκρατικό τρόπο την εγκατάσταση και έναρξη εργασιών των εταιρειών εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι δεν νομιμοποιείται η κεντρική εξουσία να αποφασίζει για τους πολίτες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την άποψή τους και πολύ περισσότερο να προσπαθεί να επιβάλει σχέδια που μετατρέψουν την περιοχή σε ένα απέραντο μεταλλείο, ενάντια στην άποψη και τον σχεδιασμό της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Συζητήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες ώστε να ακυρωθούν αυτά τα σχέδια και συμφωνήθηκε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Περιφέρεια σε μια βιώσιμη κατεύθυνση και με μακροπρόθεσμη προοπτική.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε με την επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Οικολογία Αλληλεγγύη» στην ΑΜΘ Κατερίνα Γεροστεργίου  με την οποία συζητήθηκε αρχικά το θέμα της επικαιροποίησης του χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας που έχει άμεση σχέση με την αναπτυξιακή κατεύθυνση και στόχευση της Περιφέρειας ΑΜΘ σε βιώσιμες επιλογές, η πρωτοβουλία του συνδυασμού για την συνεργασία παραγωγών τοπικών προϊόντων και ξενοδόχων στη Ροδόπη, ο κίνδυνος  ρύπανση του ποταμού Έβρου με βαρέα μέταλλα από εγκαταλελειμμένα μεταλλεία στη για τα οποία ο κ Χρυσόγελος κατέθεσε τον Ιανουάριο σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν.
Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου με μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού για αλληλοενημέρωση, ανάληψη κάποιων κοινών πρωτοβουλιών κι ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας. Συζητήθηκε η επίδραση και ο ρόλος ορισμένων ΜΜΕ στην μονομερή «» του κοινού γύρω από τις εταιρείες χρυσού καθώς και η παράνομων εργασιών της “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” στη δυτική πλευρά λόφου Περάματος Έβρου που κατατέθηκε στις 2/2/2013 από 4 φορείς της περιοχής. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε για την πρόσφατη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε στις Βρυξέλλες για την προσπάθεια επιβολής της εξόρυξης χρυσού στη , συνέντευξη που έγινε με συμμετοχή μελών των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής. Πρότεινε στην Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου να φέρουμε από κοινού με τους φορείς της περιοχής το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια και έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για την μεταλλευτική και βιομηχανική πολιτική στην Ευρώπη.
Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε την ολόθερμη υποστήριξή του και αυτή των Οικολόγων Πράσινων στον αγώνα της Θράκης αλλά και στο Πανθρακικό συλλαλητήριο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013.
Τέλος ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε τα ΜΜΕ και ενδιαφερόμενους για την πρόκληση των Οικολόγων Πράσινων, με βάση την απόφαση του συνεδρίου τους στη Λαμία, τον Δεκέμβριο 2013, να συμμετάσχουν ενεργά στο συνέδριο τέλη Ιουνίου και την προσπάθεια επανεκκίνησης, ώστε να διαμορφωθεί ένα ανοικτό, μαζικό και αποτελεσματικό πράσινο κόμμα που θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις και θα συμβάλλει στην προώθηση εναλλακτικών λύσεων διεξόδου της χώρας από την , αξιοποιώντας την σημαντική εμπειρία από τη συμμετοχή στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: