Συνάντηση Σταϊνμάγερ-Βενιζέλου

Συνάντηση Σταϊνμάγερ-Βενιζέλου

Συνάντηση Σταϊνμάγερ Βενιζέλου
Το ζήτημα άλλωστε της πολιτικής σταθερότητας της χώρας φαίνεται ότι μονοπώλησε τις επαφές του κ. Βενιζέλου στο Βερολίνο, αλλά, παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την έκβαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η γερμανική πλευρά παραμένει ανήσυχη σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και βεβαίως ετοιμάζεται για κάθε πιθανό αποτέλεσμα.

Δημοσίως ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η αίσθηση του καθήκοντος θα επιτρέψει να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει τη χώρα, καθώς θα επιτρέψει κατά το δίμηνο της παράτασης του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ακολουθήσουν 18 μήνες κυβερνητικής θητείας, κατά τους οποίους θα μπορέσει να απογειωθεί, όπως είπε, η ελληνική οικονομία. Αν δεν αποφευχθούν όμως οι πρόωρες εκλογές, ο κάθε πολίτης θα κληθεί να κάνει μια επιλογή ευθύνης, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι θα ήταν κρίμα να ακυρώσουμε μόνοι μας τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Εμφανής πάντως ήταν και η προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να εξωραΐσει την κατάσταση σχετικά με την μετάβαση στην φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και να εμφανίσει τα ζητήματα ως τεχνικά και διαδικαστικά.

Προτίμησε μάλιστα να αγνοήσει τις δηλώσεις Σόιμπλε, ότι από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εξαρτώνται όλα τα επόμενα βήματα και να δηλώσει ότι την επόμενη εβδομάδα το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και την προληπτική πιστωτική γραμμή, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι το δεύτερο βήμα θα γίνει μόνον εφόσον έχει πιστοποιηθεί η επιτυχία του πρώτου.

Στην Γερμανία στο μεταξύ διαμορφώνεται κλίμα ανάλογο με αυτό του 2012, με τα ΜΜΕ να επαναφέρουν τα σενάρια χρεοκοπίας και . Η ελληνική αντιπροσωπεία θεώρησε αυτά τις θεωρίες ως εκτός εποχής, ενώ τόνισε ότι μπορεί η χώρα να καταστραφεί και εντός Ευρωζώνης, αν δεν τηρήσει τις συμφωνίες, με το βλέμμα, προφανώς, στο ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: