Συναντήσεις Τσίπρα με Νταβούτογλου και Ερντογάν, τα βασικά σημεία της ατζέντας του

Με πρώτο θέμα στην ατζέντα του το προσφυγικό και στο απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντιέται σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύεται από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Νταβούτογλου κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αναμένεται να θέσει στην τουρκική πλευρά το θέμα της δημιουργίας hot spot στην Τουρκία προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ελέγχονται στη γειτονική χώρα που είναι και η βασική πύλη εισόδου τους στο δρόμο προς την Ευρώπη, πριν περάσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα θα ζητήσει οι πρόσφυγες να προωθούνται απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω του σχετικού προγράμματος μετεγκατάστασης, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα στην Ελλάδα με τα τραγικά αποτελέσματα.
Σημαντικό επίσης θέμα για την Αθήνα είναι και η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει και ο συντονισμός σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Όλα τα παραπάνω για την Αθήνα αποτελούν θέμα μιας συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στην άτυπη σύνοδο κορυφής στη Μάλτα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό όσο και στην τηλεφωνική του επαφή με την κ. Μέρκελ επιχείρησε να προσδώσει στην επίσκεψή του στην Τουρκία χαρακτήρα διαμεσολαβητή μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: