Στυλιανίδης: Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας είναι συνταγματικά ρυθμισμένες

Παρέμβαση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, έκανε ο βουλευτής Ροδόπης και πρόεδρος της Επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης, απαντώντας στην αντιπολίτευση που υποστήριξε την κατάργηση του όρκου και άλλων διατάξεων του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ένα «Ουδετερόθρησκο Κράτος».

Ο Θρακιώτης πολιτικός επισήμανε ότι η προσέγγιση αυτή, οδηγεί σε ένα «Θρησκευτικά Αδιάφορο Κράτος», κάτι που κλονίζει τον Αξιακό Πυρήνα του Συντάγματος μας και μας απομακρύνει από την πολιτιστική και ιστορική μας ρίζα και μάλιστα σε μία εποχή που η παγκοσμιοποίηση συνθλίβει τις εθνικές ταυτότητες και κοινοποιεί τα πολιτιστικά μοντέλα.

«Η θεμελιώδης έννοια της Θρησκευτικής Ελευθερίας δεν προσδιορίζει μόνο τη σχέση Κράτους και Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και τη Σχέση του Κράτους και με όλες τις άλλες θρησκείες, τα δόγματα και εν γένει τις θρησκευτικές κοινότητες.

Οι σχέσεις αυτές είναι ήδη με επιτυχία Συνταγματικά ρυθμισμένες και μάλιστα στη βάση και του άρθρου 4 που κατοχυρώνει την θρησκευτική ισότητα. Κάθε λοιπόν ιδεοληπτική επαναπροσέγγιση των άρθρων 3 και 13 είναι άστοχη διότι δεν μπορεί να διαταράξει μία επιτυχή και τη λειτουργική ομαλότητα των τελευταίων 44 ετών», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, «το αφηρημένο της έννοιας «ουδετερόθρησκο κράτος» οδηγεί μάλλον σε ένα κράτος «θρησκευτικά αδιάφορο» , κάτι που σαφώς μπορεί να κλονίσει τον Αξιακό Πυρήνα του Συντάγματός μας και να μας απομακρύνει από τη Συνταγματική και ιστορική μας ρίζα.

Το κατεξοχήν άρθρο που προσδιορίζει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας δεν είναι το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο περισσότερο αποτυπώνει την ιστορική και Συνταγματική μας παράδοση από τα πρώτα Ελληνική Συντάγματα μέχρι σήμερα, αλλά το άρθρο 13 παράγραφος 1 που αποτελεί θεμελιώδη διάταξη που σύμφωνα με το 110 παράγραφος 1 του Συντάγματος δεν αναθεωρείται».

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: