Στον αέρα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Σκουρλέτη, λένε οι τράπεζες

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, οι τράπεζες και μέσω επιστολής προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο προειδοποιούν ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης της ΔΕΗ!

Οι συστημικές τράπεζες, έχουν προχωρήσει σε σημαντικό δανεισμό της επιχείρησης ηλεκτρισμού, με βάση την αξιολόγηση των περιουσιακών της στοιχείων, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση δανεισμού. Τώρα με την παραχώρηση του 51% ενός τόσο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, κρίνουν ότι επηρεάζει αρνητικά την αξία της εταιρίας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ενδέχεται να την βάλει σε κίνδυνο να μην μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Στην επιστολή, αναφέρεται ότι με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση καταργούσε το δικαίωμα των τραπεζών για καταγγελία των συμβάσεων, όπως προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις με τη ΔΕΗ σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ.

Αυτή η επιστολή που είχε παραλήπτη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κύριο Μανώλη Παναγιωτάκη ήταν η αιτία της χθεσινής αναβολής της έκτακτης γενικής συνέλευσης, όπου αναμενόταν ότι θα συζητηθεί η σύσταση της εταιρίας για την μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ.

Οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, από τον Απρίλιο του 2014 έχουν χορηγήσει δάνειο προς τη ΔΕΗ ύψους 2,2 δις ευρώ που αποτελεί και το μεγαλύτερο κοινοπρακτικό δάνειο που έχει χορηγηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Η αποπληρωμή αυτού του δανείου, είναι που δημιούργησε ανησυχίες στις τράπεζες.

Αυτό που τονίζουν οι τράπεζες, είναι ότι το θέμα είχε τεθεί υπόψη του προηγούμενου υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, πολλές φορές, όμως εκείνος φέρεται να το είχε απορρίψει.

Στο κείμενο της επιστολής που αποκάλυψε η Καθημερινή, αναφέρεται ότι «αποτέλεσμα της επιλεγείσας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΑΔΜΗΕ είναι η ΔΕΗ να διαθέτει ένα μεγάλο μέρος της συμμετοχής της στην ΑΔΜΗΕ άνευ εισπράξεως οιουδήποτε ανταλλάγματος. Έτσι, υφίσταται σημαντική περιουσιακή απώλεια άνευ ανταλλάγματος, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω κατά πόσο η διαδικασία ιδιωτικοποίησης πληροί την ως άνω ρητή προϋπόθεση του άρθρου 149 του ν.4389/2016 και να επηρεάζεται έντονα η οικονομική θέση της ΔΕΗ».

Ενόψει των ανωτέρων, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

α) όπως επισημαίνεται ως άνω, θεωρούμε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 149 του ν.4389/2016 και ως εκ τούτου διατηρούμε στο ακέραιο τα δικαιώματά μας από τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις, ενώ θεωρούμε ότι κάθε απόπειρα νομοθετικής κατάργησης ή υπέρμετρου περιορισμού τους ελέγχεται με βάση της συνταγματικές επιλογές και

β) ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, επιφυλασσόμεθα για την εξέταση τυχόν περαιτέρω δανειοδότησης ή αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και ιδίως εάν δεν διαφυλαχθούν τα ήδη υφιστάμενα από τις δανειακές συμβάσεις δικαιώματά μας».

Τέλος, στην επιστολή, αναφέρεται ότι «ενόσω η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» ακριβώς επειδή οι τράπεζες θα υποστούν τις συνέπειες, «κρίνουμε ως ιδιαίτερα σημαντική την εντατικοποίηση των προσπαθειών της εταιρίας για ενίσχυση της ρευστότητας μέσω μείωσης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων και εξόφλησης οφειλών του πελατολογίου της, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου».

Πηγή: lykavitos.gr - oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: